Za ostala značenja, vidi Fiat (razvrstavanje).

Fijat (FIAT) je italijanski koncern sa sedištem u Torinu. FIAT je skraćenica od Fabbrica Italiana Automobili Torino što u prevodu znači: „Italijanska fabrika automobila Torino“. Osnovan je 11. jula 1899. godine pod imenom Società Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino. Prva fabrika je otvorena 1900. u Korsu Dante sa 150 zaposlenih gde su proizveli 24 automobila sa 3 cilindra i 12 KS. Fijatov logo je dizajnirao Biskareti 1904. Fijat se 1908. proširio i izvan Italije i tako bio dostupan u Nemačkoj i u SAD.

Fiat S.p.A.
Vrsta Società per Azioni
Osnovana 1899
Trenutno sjedište Torino, Italija Torino, Italija
Ključne osobeSergio Marchionne, delegirani upravitelj
PredsjednikJohn Elkann
Industrijaautomobilska
Proizvodiautomobili
Neto dobit51,832 milijarde EUR
Broj zaposlenih172.012 (31. prosinca 2006.)
Holding tvrtkaExor
DivizijeFiat Group Automobiles (uključujući Chrysler), Maserati, Ferrari, Fiat Powertrain Technologies, Magneti Marelli, Chrysler, Teksid, Comau, Itedi (uključujući list La Stampa), Publikompass
Web-stranicahttp://www.fiat.hr

Danas je fijat najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su panda, punto, bravo, idea, kroma ili doblo. Fabrika automobila Zastava iz Kragujevca je mnoge modele proizvodila po licensi, npr. fiću, skalu/stojadina, a najnoviji model po licensi fijata jeste fiat 500L. Fijat grupacija kontroliše i druge poznate proizvođače automobila: lanča, alfa romeo, autobjanki, inočenti, abart i maserati. Takođe je vlasnik i Ferarija, ali Ferari poseduje značajnu autonomiju. Automobili grupacije Fijat su jedanaest puta proglašeni evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača.[nedostaje referenca]

Fijat se sporazumom 2008. godine seli u Srbiju.

Aktuelni modeli

uredi
 
Traktor Fijat 300.

Raniji modeli

uredi
 
Fiat Marea Vikend

Fiat Group Automobiles

uredi

Fiat Group Automobiles (FGA) dioničko je društvo kojemu je stopostotni vlasnik Fiat SpA. Osnovano je 1. veljače 2007. kao slijednik dotadašnjeg društva Fiat Auto SpA. Potkraj travnja 2008. FGA je sklopila sporazum sa srpskom vladom o kupnji tvornice Zastava u Kragujevcu [1]. U travnju 2009. FGA je kupila 20% vlasništva Chrysler Group LLC, što je prodao Cerberus Capital Management L.P., započevši savez dviju tvrtki[2][3]. Po tom dogovoru Fiat treba do prve polovice 2014. stupiti u vlasništvo više od 50% Chryslera. Zajednički im je cilj proizvoditi više od 6 milijuna vozila godišnje.

Društva koja kontrolira FGA i njezin vlasnički udio

uredi

Joint ventures u kojima je FGA i njezin vlasnički udio

uredi

Fiat SpA

uredi

Fiat SpA je dioničko društvo, talijanska industrijska grupa nastala 1. siječnja 2011. od dotadašnje Fiat Group, pošto se od nje odvojila Fiat Industrial s proizvodnjom poljoprivrednih i industrijskih strojeva. Većinski dioničar je Exor, holding čiji su vlasnici potomci Fiatova utemeljitelja Giovannija Agnellija, s prezimenima Agnelli, Elkann i Nasi. Glavni dioničar i Exorov predsjednik je John Elkann.

Poduzeća u sklopu Fiata SpA i njegov vlasnički udio

uredi
Automobili
Dijelovi i proizvodni sustavi
Nakladništvo i komunikacije

Reference

uredi

Vanjske veze

uredi