Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche (Vratislavice, 3. rujna 1875. - Wolfsburg, 30. siječnja 1951.), austrijski automobilski inženjer.

Ing. Ferdinand Porsche

Rođenje 03. IX. 1875.
Vratislavice, Austro-ugarska monarhija
Smrt 30. I. 1951.
Štutgart, Zapadna Nemačka
Polje mašinstvo, autoindustrija
Alma mater Tehnički Univerzitet u Beču (pohađao bez upisa)
Poznat po -sportski automobil ´Mercedes-Benz SS/SSK´

-nemački teški tenkovi ´Tiger I i II
-razarač tenkova ´Elefant´
-automobil ´Volkswagen Buba´
-osnovao Volkswagen AG u Wolfsburgu
-osnovao Porsche AG u Štutgartu

Istaknute nagrade -Nemačka nacionalna nagrada za umetnost i nauku (1938.)

-SS-Ehrenring
-Ratni krst za zasluge
-Medalja Wilhelma Exnera (1936.)

Rođen je u njemačkoj obitelji u Vratislavicama (Češka) u bivšoj Austro-Ugarskoj.

Bio je jedan od glavnih inženjera Trećeg Reicha. Adolf Hitler mu je zbog doprinosa dodijelio Njemačku nacionalnu nagradu za umjetnost i znanost - jednu od najrijeđih nagrada za vrijeme Reicha.

Umro je nakon srčanog udara u Wolfsburgu 1951.

Veliki konstruktor automobila uredi

Jedan od najvećih konstruktora automobila Ferdinand Porsche bio je jedan od retkih ljudi koji su se usudili nametati svoje ideje nacističkom Führeru Adolfu Hitleru. Kako je Hitler sanjao o automobilizaciji svog Reicha, Porsche ga je ushitio narodnim automobilom koji neće stajati više od prosečnog motocikla.

Vrhunska stručnost i nastup bez respekta priskrbili su Porscheu, Hitlerovu podršku i mogućnost konstruisanja Volkswagenove bube, nemačkog odgovora na Fordov model T. Još kao mladić Porsche je eksperimentisao sa avionskim motorima, avionima i električnim helikopterima, velikim topničkim traktorima i motornim vozovima. Već 1937. u pogonu kod Daimler-Benz-a proizveo je prvih 30 automobila koji su zbog neobična izgleda podrugljivo nazvani Käfer (buba).
Neposredno posle II. Svjetskog rata 1945. godine, 1785 buba već je izašlo iz poluporušenih pogona u Wolfsburgu. Taj automobil, 27 godina poslije postao je ljubimcem celoga sveta, preuzevši od Fordova modela T naslov najprodavanijeg automobila u istoriji.
Ferdinand Porsche umro je 30. januara 1951. u trenucima kada su se na tržište počeli probijati prvi sportski automobili koje je njegov sin Ferry (Ferdinand Anton Ernst Porsche 1909.÷1998.) konstruisao na temelju Volkswagen-ove bube.
Model Porsche 356 Roadster prvi je proslavio ime slavnog konstruktora. U godinama koje su usledile Porscheovi modeli su bezvremenskim dizajnom postali sinonimom za prestižan sportski automobil.

Galerija slika uredi

Izvori uredi