Ferdinand Marian

Ferdinand Marian (rođen kao Ferdinand Haschcowec; 14. august 1892 - 7. august 1946) bio je austrijski teatarski i filmski glumac, najpoznatiji po naslovnoj ulozi u zloglasnom nacističkom filmu Jud Süss.

Ferdinand Marian
glumac
Biografske informacije
RođenjeFerdinand Haschcowec
14. 8. 1892.
Beč, Austro-Ugarska
Smrt7. 8. 1946. (dob: 53)
Dürneck, Bavarska, Njemačka
SupružnikIrene Saager (1 kćer)
Maria Byk (1938 - 1946, njegova smrt)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Znamenite uloge

Rodio se u porodici opernog pjevača. Iako je još kao dijete nastupao u kazališnim predstavama, prije početka glumačke karijere je neko vrijeme studirao strojarstvo. Pustolovni duh ga je, međutim, ipak doveo na pozornicu. 1930-ih se doselio u Njemačku, gdje je zahvaljujući filmu La Habanera postao jedna od najvećih njemačkih filmskih zvijezda. Iako je Jud Süss bio antisemitski film napravljen u svrhu nacističke propagande, Marian je u privatnom životu bio apolitičan, odnosno nije bio antisemit; njegova prva supruga je bila Jevrejka, a sa drugom suprugom je brinuo o njenoj polu-jevrejskoj kćeri.

Nakon završetka drugog svjetskog rata su ga okupacijske vlasti zbog povezanosti s nacističkim režimom stavile na crnu listu, odnosno zabranili mu javne nastupe. 7. augusta 1946. godine je poginuo u prometnoj nesreći. Iako postoje navodi da je nesreća u stvari bila samoubistvo, druga verzija navodi da kako je dan prije od Erica Pleskowa, američkog vojnog funkcionara zaduženog za film, ishodio dokumente kojim ga se isključuje iz procesa denacifikacije, te da je nesreću skrivio nakon što se opio proslavljajući izgledni novi početak karijere.

U njemačkom filmu Jud Süß – Film ohne Gewissen iz 2010. godine njegov lik tumači Tobias Moretti.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi