Model Fender Esquire je prva dizajnirana i proizvedena električna gitara s punim tijelom koju je Fender 1950. godine i pustio u prodaju. Ubrzo nakon modela Esquire s ugrađenim jednim magnetom, iste godine predstavljen je i Broadcaster model gitare s dva magneta. Zbog toga što je američka kompanija za izradu glazbenih instrumenata Gretsch već prije bila predstavila svoj Broadcaster bubnjarski komplet, Fender je na tu rečenu opasku preimenovao svoj model gitare u Telecaster. I mada je model Esquire s jednim magnetom prvi model gitare s punim tijelom, općenito se danas ovi modeli smatraju samo kao 'varijantom' puno popularnijih Telecaster modela.

Fender Esquire
Fender Esquire
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1950. (originalna proizvodnja)
1951. - 1969. (naredni period) kao reprodukcija dostupan i kasnije
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Dužina skale 647,7 mm
Drvo
Drvo za tijelo Jasen
Drvo za vrat Javor
Hvataljka izvorno vrat je od jednodjelnog javora, kasnije od dvodjelnog, a zatim i od Palisandera
Oprema
Most fiksni
Magneti 1 jednostruki, ali neki modeli iz serije '50te imaju 2 magneta
Boje
izvorno je plava

Početak razvoja uredi

Prvi prototip modela Esquire (kasnije i Telecastera) Leo Fender je dovršio u jesen 1949. godine. S ovim modelima dijelio je oblik tijela s jednim rogom koji je omogućio lakši pristup gornjim pragovima, isti oblik ploče i prepoznatljivu kombinaciju ugrađenih magneta i mosta. Tri sedla na mostu omogućila su podešavanje zajednički po dvije žice u dužini, tj. intonacije tona, i visini žica.

Vrat gitare je kao i u modelima iz '50te bio u cijelosti izrađen od javora bez ugrađene vratne šipke. Za razliku od tradicionalne gradnje gdje se vrat ljepio za tijlo gitare, ovdje je za tijelo gitare bio je pričvršćen vijcima koje je držala temeljna ploćica. Za razliku od modela Esguiere prototip model je imao nešto širu kobilicu, i utori za mašinice na glavi vrata dizajnirane su po tri sa svake strane.

Prototip model razlikovao se od modela gitara proizvedenih u kasnijem periodu u nekoliko točki: tijelo mu je bilo izrađeno od borovine, te je oslikavalo mutno bijelu boju, ploča na tijelu nije izlazila iznad žica, nije postojao preklopnik za kontrolu magneta, a potovi za kontrolu tona i glasnoće bili su postavljeni koso na ploču. Magnet na prototip modelu bio je zatvoren pod poklopcem ravnih ploha koji se skidao. Konfiguracija prototipa od jednog magneta je slična kao u Esquiere modelima proizvedenim od 1951. godine nadalje.[1]

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. [1] Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u "Fender Telecaster - prototip model"


Vanjske poveznice uredi