Fender Duo-Sonic

Fender Duo-Sonic je model električne gitare čiju je Fender proizvodnju u više navrata započinjao, i prekidao. Prvi puta ju je predstavio 1956. godine. Model je zamišljen kao dio "student" linije modela gitara s ugrađenom konfiguracijom od dva jednostruka magneta (za razliku od standardnih Fender modela blade-style) i s dodanim preklopnikom na donjem dijelu roga/tijela pomoću kojeg se kontrolira odabir magenta: bliže vratu gitare, mostu gitare ili oba magneta (kao u primjeru i dvostruke konfiguracije magneta). Ostale značajke tipične su za fenderov stil gradnje instrumenata npr., vrat od javora pričvršćen je vijcima za puno tijelo giatre, most je klasični fiksni. Dužina skale nešto je kraća nego u standardnih modela, stoga model svojim dizajnom "apelira" da ga upotrijebi mlađa populacija glazbenika, gitaristi početnici, i svi drugi glazbenici kraćih ruku.

Fender Duo-Sonic
Fender Duo-Sonic
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1956. - 1969.
1994. - 1999.
2008. - danas
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 21
Dužina skale 571.5 mm ili 609,6 mm
Drvo
Drvo za tijelo Joha, Jasen ili Bukva
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander ili Javor
Oprema
Most fiksni
Magneti 2 jednostruka
(stariji stil dizajna)
Boje
sunburst, paleta crvene, boja pustinjskog pjeska, svijetlo plava, crna, bijela

Izvorni dizajn (1956. - 1959.) uredi

Model Fender Duo-Sonic proizveden je 1956. godine. U osnovi sličan je modelu Musicmaster s istom dužinom skale (standard Fender model ima dužu skalu) proizveden i predstavljen nekoliko mjeseci prije modela Duo-Sonic koji je bio dostupan u svijetloj tan boji (boja pustinjskog pijeska), vratom 'V' profila od mekog javora i hvataljkom s 20 pragova. Izvorni Duo-Sonic model ima pozlaćenu anodiziranu aluminijsku ploču na tijelu gitare koja pokriva ugrađenu elektroniku, i na kojoj se nalaze prorezi za ugradbu magneta.

Druga generacija (1959. - 1964.) uredi

1959. godine model Duo-Sonic prošao je svoju prvu fazu nadgradnje. Najznačajnije dizajnerska promjena je prijelaz s čistog vrata od javora, na vrat s presvučenom hvataljkom od [[palisandera], što je već tada bila praksa u skladu izgradnje s drugim fenderovim modelima. Ova novina zadržala se otprilike godinu dana, kada se prešlo na uporabu furnira. Druga značajka je prijelaz s aluminijske anodizirane ploče, i ugradba plastične ploče na tijelo gitare. Na početku druge generacije model je bio dostupan samo u boji pustinjskog pijeska, međutim danas su dostupni modeli i u znatno tamnijoj tan boji. Sredinom 1961. do 1963. godine modeli su bili dostupni i u sunburst boji, koja je nakon '63 godine zamijenjena bijelom bojom.

Treća generacija - Duo-Sonic II (1964. - 1968.) uredi

1964. godine model Duo-Sonic preoblikovan je po temelju na model Mustang koji je nedavno bio pridodan na popis 'studentske' linije modela, ali bez vibrato tailpiece mosta. I 'student' modeli doživjeli su svoj preporod, tako da su sada bili dostupni s promjenjenim dizajnom tijela, hvataljka vrata presvučena je palisanderom, a plastične ploče su postale standard. Glava vrata s mašinicama je sada nešto izražajnija (krupnija), a potovi kontrole ton i glasnoće nalaze se na zasebnoj metalnoj pločici. Razdjelnik magneta na modelima Duo-Sonic i Mustang s doljnjeg dijela roga premješten je sada iznad magneta, a kontrola tona i odabira istih obavlja se pomoću trodjelnog preklopnika. Također, ovim novinama dodaje se mogućnost odabira modela gitara uz već postojeću 571.5 mm dužinu skale, sada i modeli s nešto dužom 609,6 mm skalom. Model Duo-Sonic je bio dostupan sa, ili bez oznake "II", a osim u bijeloj. sada i u svijetlo plavoj, i tamno crvenoj boji.

Model Duo-Sonic proizvodio se sve do 1969. godine kada mu je zbog naprednijeg modela Mustanga s tremolo tailipecom prizvodnja i prestala.

Danas su modeli Duo-Sonic I i II rijetko viđeni, a model II (bez kompliciranog održavanja tremolo mosta) postao je poželjna, i popularnija aternativa čak i modelima Mustang.

Reizdanje uredi

 
Fender Squier Duo-Sonic iz 2008. godine.

Fender je 1993. godine predstavio meksički model gitare Duo-Sonic s 576,5 mm dužinom skale. Model je bio dostupan u crnoj, tamno crvenoj i bijeloj boji, a koštao je 259,99 $.

1997. godine Fender je model Duo-Sonic u svojim proizvodnim linijama prestao proizvoditi, ali je već naredne godine proizvodnja nastavljena ali u Kini, kao Fender Squier Affinity Strat model giatre. Proizvodnja je prekinuta 1999. godine.
Ponovno pokretanje proizvodnje, i novo reizdanje Fender Squier branda modela bilo je 2008. godine s "Classic Vibe" serijom gitara. Namjera je bila stvoriti model po uzoru dizajna i materijala izgradnje na modele gitara iz '50ih godina. Znači: hvataljka vrata opet je od javora, zlatna ploča na tijelu i svijetla tan boja za model. Uočene razlike su: tijelo gitare izrađeno je od bukve, vrat je modernog "C" oblika i s nešto dužom (609,6 mm) skalom.

Značajniji glazbenici uredi

 
David Byrne je 1978. godine u grupi Talking Heads svirao na modelu Duo-Sonic.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi