Fender Bronco je model električne gitare koju je Fender proizvodio od sredine 1967. - 1981. godine. Model je dizajniran tako da se sastojao od tijela i vrata modela Mustang, s time da je Bronco model zamišljen i proizveden samo s jednim magnetom. Za razliku od ostalih varijanti Mustang gitari s dužinom skale 571,5mm, Bronco model je bio dostupan samo s nešto dužoj 609,6mm skali, vratu s 22 praga izrađenom od javora, i keramičkim oznakama tonova na hvataljci vrata. Od Mustang modela razlikaju se i po nešto drugačijem dizajnu tremolo mehanizma.

Fender Bronco
Fender Bronco
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1967. - 1981.
Konstrukcija
Model tijela mustang, tri dijela
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo Joha
Drvo za vrat Javor
Hvataljka Palisander,
radijus 184,15mm
Oprema
Most model Fender vibrato, krom
Magneti 1 jednostruki - Fender

Dizajn tremolo mehanizma je jedinstveni četvrti po redu uradak kojeg je Leo Fender dizajnirao, i ugradio samo u Bronco model gitaru. Ovakav dizajn tremola polučio je određene nedostatke, i kod gitarista nije bio popularan. Ponekad neslužbeno je nazivan "Fenderov čelični vibrato", ili "Bronco trem".[1] U izvornoj zamisli Fender Bronco je trebao zamijeniti model Musicmaster. Na tržištu se prvotno pojavio kao predstavnik student modela gitare, koja je bila dostupna i u paketu s Fender Bronco pojačalom. Ovakav način proizvodnje, i prodaje, u Fenderu je bila praksa još od 1964. godine.

Model Bronco prepoznatljiv je i po nakošenom magnetu na poziciji bliže mostu (za razliku od Musicmastera kojemu je magnet bliži vratu gitare), ili u odnosu na modele Mustang i Duo-Sonic s konfiguracijom od dva magneta.
Bronco gitara je obično dizajnirana s hvataljkom od palisandera i u tamno crvenoj završnici, ali kasniji modeli bili su dostupni i u: crnoj, bijeloj, i paleti crvene (dakota i vina) boje. Modelu Bronco kao i modelima Musicmaster i Mustang proizvodnja je 1981. godine prekinuta, ali je s prestankom te ere pokrenuta nova Fender Lead serija, a općenito naziv Bronco dalje je nastavio živjeti u Squier brandu kroz model Fender Bronco Bass.


Izvori uredi

  1. [1] "Fender Bronco vibrato sistem"

Vanjske poveznice uredi