Feminizam u Norveškoj

Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Feminizam u Norveškoj, kao i u mnogim drugim državama Zapadne Evrope, kao pokret nastao iz nastojanja da se ostvari pravna i politička jednakost muškaraca i žena, pri čemu je najvažnije bilo uvođenje ženskog prava glasa.

Feministički motivi i ideje se prije toga mogu vidjeti u spisima Camille Collett (1813-1895), koja je kritizirala prisilne brakove. Spisateljica Amalie Skram (1846-1905) je pak iznosile feminističke ideje u svojoj naturalističkim književnim djelima. Jedna od prvih norveških feministica bila je i Aasta Hansteen (1824-1908), žestoka kritičarka načina na koje je tadašnje društvo glealo na žene.

Najpoznatije feminističko djelo u Norveškoj je godine 1879. napisao znameniti dramatičar Henrik Ibsen u obliku kazališnog komada Kuća lutaka.

Godine 1884. su Gina Krog i Hagbart Berner formirali Norveško udruženje za ženska prava, čiji su ciljevi bili pravo žena na obrazovanje i ekonomsku emancipaciju, kao i pravo glasa.

Posljednji je cilj ostvaren kada je 11.6. 1913. norveški Parlament donio zakon kojim je uvedeno opće i neograničeno pravo glasa za žene. Norveška je, nakon Finske, bila prva evropska država koja je to učinila.

Eksterni linkovi uredi