Fatima bint Muhamed

Fatima bint Muhammad ibn 'Abdallah ibn 'Abd Al-Muttalib ibn Hashim (606 - 632; arapski: فاطمة الزهراء), takođe poznata pod imenima Fatima az-Zahra (فاطمة الزهراء) i Sayyidat Nisa' al-Alamin (سيدة نساء العالمي), je bila četvrta i najmlađa kći proroka Muhameda. Rođena je godinu dana prije Muhammedovog poslanstva kada je Muhammed imao 39 godina. Fatimina majka je bila Hatidža, jedina supruga poslanika Muhammeda sa kojom je imao potomstvo. Bila je sa Muhammedom čitavo vrijeme njegovog progona kao i u vrijeme preseljenja u Medinu.

Udaja

uredi

Kada je imala 18 godina, poslanik Muhhamed ju je udao za svog amidžića Aliju. Kada je Alija došao Muhammedu da prosi Fatimu požalio mu se da nema novca za svadbu. Na to mu je poslanik Muhammed rekao da proda oklop koji je dobio kao plijen u bici na Bedru, što je ovaj i učinio, i prodao ga Osmanu za 450 dirhema i napravio svadbu. Alija je Fatimi dao mehr, vjenčani dar u iznosu od 400 miskala. Muhammed je svojoj najmlađoj kćerki obezbjedio miraz koji se sastojao od kreveta, prekrivača od platna, narukvica, dva jastuka sa platnom za njih, mješine za vodu, čaše i dva glinena ćupa.

U toku njihovog braka Aliji je bilo ponuđeno da se oženi sa kćerkom Ebu Džehla, koji je bio jedan od njavećih Muhammedovih protivnika. Muhammed je, nakon što mu je ovo rekla, otišao u džamiju i rekao prisutnima da ne odobrava taj brak i da je jedini način da se taj brak ostvari da se Alija predhodno razvede od Fatime. Nakon toga, Alija je odustao do tog braka.

Fatimin život

uredi

Fatima je bila Muhammedovo najdraže dijete. U jednom hadisu se prenosi da je Muhammed rekao da je ona jedna od četiri najbolje žene. Živjela je skromno i siromašno. Sama je radila svoje kućne poslove. Jednom prilikom, kada više nije mogla podnijeti teške poslove koje je obavljala obratila se svome ocu da joj nađe sluškinju koja će joj biti ispomoć što je on odbio uz objašnjenje da se siročićima šehida sa bitke na Bedru mora posveti veća pažnja nego njoj. Fatimu su strašno pogađale ružne stvari koje su nevjernici činili njenom ocu. Aiša r.a., druga supruga Poslanika Muhammeda kaže da je Fatima po ponašanju i osobinama bila najsličnija Muhammedu. Bila je skromna i stidljiva. Zbog siromaštva ona i njen suprug Alija često su znali zaspati gladni. Jedne prilike tri dana za redom u mjesecu Ramazanu je svoju hranu dala prosjacima koji su joj došli na vrata i sama ostala bez obroka.

Potomstvo

uredi

Fatima je rodila šestero djece, tri djevojčice i tri dječaka. Imena sinova su Hasan, Husejn i Muhsin. Imena kćeri: Rukajja, Ummu Kulum i Zejneb. Preko potomstva Fatiminog se nastavila loza Muhammedova.

Poslanik Muhammed je rekao da će Fatima biti prva od njegove rodbine koja će ga sresti u džennetu. Fatima je zaista umrla prva od Muhammedove rodbine, šest mjeseci poslije njegove smrti, trećeg dana mjeseca Ramazana, u 29 godini starosti. Pošto je još za života izrazila želju da je se pored propisanog načina pokrivanja mrtvaca tijelo dodatno pokrje sa platnom, koje je bila i unaprijed pripremila to je i učinjeno. Takođe, u skladu sa njenom željom, sahranjena je noću, jer nije željela da nepoznati ljudi vide njeno tijelo.

Povezano

uredi