Farnak II od Ponta

Farnak II (na grčkom Φαρνάκης, ? - 47. pne.) bio je kralj drevnog Ponta, najpoznatiji kao sin najvećeg pontskog kralja Mitridata VI.

O Farnakovom životu nema nikakvih podataka do 63. pne. kada se, pred kraj trećeg mitridatskog rata, pobunio protiv vlastitog oca. Mitridatova vojska je, tada, iscrpljena dugogodišnjim ratom protiv Rima, odlučila prijeći na Farnakovu stranu, a zbog čega je Mitridat izvršio samoubistvo. Poslije toga je rimskom vojskovođi Pompeju poslao Mitridatovo truplo kao i brojne darove, koji su prihvaćeni, te je sklopljen mir temeljem koga je Farnak zadržao vlast nad istočnim Pontom i Bosporskim Kraljevstvom.

Mir se održao sve do 49. pne. kada je u Rimu izbio građanski rat između pristaša Pompeja i Cezara. Farnak je to vidio kao priliku da povrati nekadašnje pontske teritorije te je napao i osvojio Kolhidu i Malu Armeniju. Kada se vladar Male Armenije za pomoć obratio Gneju Domiciju Kalvinu, Cezarovom guverneru Male Azije, godine 48., pne. došlo je do bitke kod Nikopolisa u kojoj je Farnak odnio pobjedu i povratio nekadašnje pontske teritorije.

Farnakova je pobjeda, međutim, bila kratkotrajna. Već sljedeće godine je Cezar sa svojom vojskom ušao u Malu Aziju. Farnak ga je pokušao zaustaviti pregovorima, ali je Cezar nastavio napredovanje sve do bitke kod Zele, u kojoj je pontska vojska potpuno razbijena, a Cezar je poslije ovjekovječio s rečenicom Veni, vidi, vici. Farnak je iz bitke izašao tek s manjim odredom konjice. S njim je prešao Crno more i došao u Bosporsko Kraljevstvo stvarati novu vojsku od skitskih i sarmatskih najamnika. Međutim, protiv njega se pobunio guverner Asandar te je Farnak stradao - prema jednim izvorima poginuo je u bitci, a prema drugima je nakon bitke pogubljen.

Prethodi:
Mitridat VI
Kralj Ponta
63. pne. – 47. pne.
Slijedi:
rimska vlast