Fantasia (film)

(Preusmjereno sa stranice Fantazija (1940))

Fantazija (eng. Fantasia) je američki animirani film fantastike iz 1940. To je treći dugometražni animirani film iz studija Walta Disneyja. Fantazija je sastavljena od osam nepovezanih, uglavnom apstraktnih epizoda koje prati klasična glazba u izvedbi orkestra Philadelphije. Prije svakog animiranog segmenta, u igranom dijelu filma Deems Taylor predstavlja publici koncept istog.[1]

Fantasia
RežijaJames Algar
Norman Ferguson
Jim Handley
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Bill Roberts
Paul Satterfield
Ben Sharpsteen
ProducentWalt Disney
Ben Sharpsteen
ScenarioJoe Grant
Dick Huemer
UlogeLeopold Stokowski
Deems Taylor
FotografijaJohn Carnochan
DistribucijaWalt Disney Productions
Datum(i) premijere1940.
Trajanje125 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$2,280,000
Fantasia na Internet Movie Database

Najpopularniji segment ostao je "Čarobnjakov učenik", u kojem je Disney ponovno progurao lik Mickeyja Mousea čija je popularnost do tada bila u padu. Fantazija je najkomercijalniji američki film 1940-ih: zaradila je sveukupno 76 milijuna $ u kinima tijekom tri ciklusa prikazivanja u kinima, što bi prilagođeno po inflaciji činilo 661 milijun $ danas.[2] 1941. zaradila je 42,9 milijuna $, a ponovna izdanja 1985. i 1990. još po 8 i 25 milijuna $.[2][3] Američki filmski institut (AFI) stavio je Fantaziju na 58. mjesto na listi "100 godina...100 filmova"[4] te na 5. mjesto na listi "10 najboljih animiranih ostvarenja".[5] 1999. pojavio se svojevrsni nastavak, Fantazija 2000.[6][7]

Segmenti uredi

  1. Johann Sebastian Bach; Tokata i fuga u D-molu - igrani dijelova sa orkestrom koji svira glazbu. Potom prelaze u animirane dijelove, u linije, nedifinirane oblike i formacije oblaka.
  2. Petar Iljič Čajkovski; Orašar - apstraktni prikaz promjena prilikom prelaska iz ljeta u jesen te napokon u zimu. Također, prikazani su plesovi bajkovitih bića kao što su vile, te cvijeća, gljiva i lišča.
  3. Paul Dukas; Čarobnjakov učenik - Mickey Mouse je učenik nekog čarobnjaka u njegovom dvorcu. Kada njegov mentor odlazi spavati, znatiželjni Mouse uzima njegovu kapu kako bi i sam iskušao neke čarobne trikove. Oživi metlu te joj naredi da umjesto njega donosi vodu u kantama. Međutim, zaspije, te kada se probudi shvati da je metla uzrokovala poplavu te da ju nikako ne može natjerati da prestane donositi vode. Sa sjekirom uništi metlu, no sitni dijelovi dalje nastavljaju zadaću. Naposlijetku se probudi čarobnjak i zaustavi cirkus, te počisti nered.
  4. Igor Stravinski; Posvećenje proljeća - prikaz nastanka života na Zemlji, od bakterija do dinosaura. Uključuje sekvencu u kojoj T. Rex napada i ubija Stegosaura. Segment završava masovnim izumiranjem dinosaura koje otvara put razvoju sisavcima.
  5. Upoznavanje sa "soundtrackom", u kojem je zvuk predstavljen kao ravna linija koja vibrira prilikom sviranja glazbe.
  6. Ludwig van Beethoven; Simfonija br. 6 - mitski svijet stare Grčke u kojem se oko Olimpa veselo igraju Pegaz, Kentaur, Faun i drugi likovi iz mitologije. Potom se pojavljuje i pijani Dioniz. Međutim, idilu prekida nevrijeme i grmljavine koje izazove Zeus te rastjera skupinu. Nakon toga se situacija smiri i vrati u normalu a Zeus zaspije na oblaku.
  7. Amilcare Ponchielli; Ples satova - nilski konjevi, nojevi i aligatori plešu balet.
  8. Modest Petrovič Musorgski; Noć na ćelavoj planini i Franz Schubert; Zdravo Marijo - ogromni demon na nekom brdu okuplja zle duhove i druge demone, ali ih zvuk zvona vraća natrag u podzemlje. Potom nestaje tama i izlazi sunce dok skupina svečenika hodaju po magli u šumi sa zapaljenim bakljama dok se u pozadini pjeva "Zdravo Marijo".

Nagrade uredi

Izvori uredi

  1. Dave Kehr (24. listopad 2010). „Disney's Fantasia and Walt & El Grupo on Blu-ray”. New York Times. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  2. 2,0 2,1 „All Time Box Office Adjusted for Ticket Price Inflation”. Box Office Mojo. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  3. „Fantasia - Lifetime Gross”. Box Office Mojo. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-21. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  4. Tim Dirks. „AFI's 100 Greatest American Movies”. Filmsite. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  5. „AFI: 10 Top 10 - Animation”. AFI. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  6. „Disney plans giant films”. BBC News. 15. veljače 2001. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 
  7. „Fantasia's millennium makeover”. BBC News. 25. prosinca 1999. Pristupljeno 8. ožujka 2011. 

Vanjske poveznice uredi