Fantastic Voyage

Za ostala značenja, vidi Fantastic Voyage (razvrstavanje).

Fantastic Voyage (sh. Fantastično putovanje) je američki science fiction film snimljen 1966. godine u režiji Richarda Fleischera. Radnja je prikazuje kako su SAD i SSSR zbog Hladnog rata razvili tehnologije privremene minijaturizacije predmeta i živih bića, te kako naučnik iz Istočnog bloka (čiji lik tumači Jean De Val) koji je osmislije još napredniji postupak bude teško ranjen uslijed atentata nakon što je prebjegao na Zapad. Protagonisti su naučnici koji koriste tehniku minijaturizacije kako bi u podmornici ušli u njegovo tijelo i uklanjanjem krvnog ugruška spasili njegov život. Film, kome su publicitet dali tada aktualni Hladni rat i Svemirska utrka, se prilično dopao publici; kritičarima se dopalo neobično mjesto radnje i nadrealni prikaz unutrašnjosti ljudskog tijela iz minijaturne perspektive, a dojmljivim su ocijenjeni i vizualni efekti (kasnije nagrađeni Oscarom).

Fantastic Voyage
RežijaRichard Fleischer
ProducentSaul David
ScenarioHarry Kleiner
David Duncan
sinopsis: Jerome Bixby
Otto Klement
UlogeStephen Boyd
Raquel Welch
Edmond O'Brien
Donald Pleasence
MuzikaLeonard Rosenman
FotografijaErnest Laszlo
MontažaWilliam B. Murphy
DistribucijaTwentieth Century Fox Film Corporation
Datum(i) premijere
24. 8. 1966 (1966-08-24)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet5,1 mil. $[1]
Bruto prihod12 mil. $[2]

Po motivima filma je napravljena animirana TV-serija koja se emitirala od 1968. do 1969. godine.

Producenti su uglednog SF-pisca Isaaca Asimova angažirali da napiše novelizaciju filma. Ona je, međutim, objavljena prije samog filma, pa se zbog toga često pogrešno navodi da je film adaptacija Asimovljevog djela. Sam Asimov je, međutim, značajno odstupio od scenarija, nastojeći, koliko god je bilo moguće, radnju uskladiti sa naučnim činjenicama. Godine 1987. je Asimov napisao svojevrsni nastavak pod naslovom Fantastic Voyage II: Destination Brain.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p. 254
  2. „Fantastic Voyage, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno April 16, 2012. 

Vanjske veze uredi