Porodica klarineta

(Preusmjereno sa stranice Familija klarineta)

Klarinet (fr. clarinette, eng. clarinet, it. clarinetto, nem. Klarinette).[1]

Klarineti se izrađuju u nekoliko veličina, čemu odgovaraju njihovi različiti tonski obimi i donekle različite zvučne boje. Svi ti srodni instrumenti čine porodicu klarineta (eng. clarinet family).[1][2]

Danas se koristi pre svega klarinet in B♭, kao i klarinet in A i bas-klarinet. Zajednički pisani obim za sve vrste klarineta je:

Pisani obim za sve vrste klarineta je od malog eg3, a ponekad i iznad g3[3]

Na B klarinetu ovi tonovi zvuče za veliku sekundu niže (d-f3), na A klarinetu za malu tercu niže (cis-e3), na malom Es klarinetu za malu tercu više (g-b3), na bas-klarinetu za veliku nonu niže (D-f2), za oktavu niže od B♭-klarineta).

Nekada su bili u upotrebi i klarineti in C (zvuči kao što piše) i in D (zvuči za veliku sekundu više), kao i dublja vrsta – tzv. basethorn.

Danas se umesto basethorna ponekad, ali retko, koristi alt-klarinet in F ili Es (zvuči za čistu kvintu ili veliku sekstu niže), a takođe se veoma retko upotrebljava najdublji instrument iz ove porodice – kontrabas-klarinet (zvuči za oktavu dublje od bas-klarineta).

Porodica klarineta uredi

  • B klarinet ima svetao ton, vrlo je pokretljiv i sposoban za sve izražajne nijanse (f, p, legato, stakato, raspevane melodije, virtuozni pasaži). To isto važi za A klarinet, samo što mu je ton nešto mekši i tamniji. Oba se koriste u orkestru i kao solistički instrumenti i u kamernim ansamblima.
  • Es klarinet ima oštar, piskav zvuk, te se upotrebljava u simfonijskom orkestru za dobijanje posebnih efekata (humor, karikatura).
  • Bas-klarinet je po obliku sličan saksofonu: gornji deo cevi sa usnikom povijen je unazad, a levak – naviše. On ima mek, taman, pomalo ”šupalj” ton, čija je specifična boja dragocena u orkestru. Retko se upotrebljava kao solo-instrument ili u kamernim sastavima.
  • Alt klarinet je po obliku sličan bas-klarinetu, samo je malo manji.
  • Kontrabas-klarinet, koji, kao što je rečeno, ima samo izuzetno primenu u modernoj muzici, izrađuje se u raznim oblicima. Njegov ton je još tamniji nego kod bas-klarineta.
 
Tri klarineta, sleva-nadesno: As, B♭ и Es klarinet
 
Bas-klarinet
 
Kontrabas i Kontra-alt klarineti
 
Clarinets in A-flat, E-flat and B-flat, basset clarinet in A, alto clarinet range to low E-flat, basset horn, bass clarinet range to low E-flat, bass clarinet range to low C, contra alto clarinet and contrabass clarinet

Veze uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi