Fakultet savremenih umetnosti

Fakultet savremenih umetnosti (FSU), nekadašnja Akademija lepih umetnosti i multimedija, je fakultet scenskih i primenjenih umetnosti sa sedištem u Beogradu. Osnivač Fakulteta savremenih umetnosti je ITS – Visoka škola strukovnih studija za IT. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izdalo je rešenje o akreditaciji Akademiji lepih umetnosti i multimedija[1][2].

Fakultet savremenih umetnosti
Historija
Osnivanje1997.
Generalno
Vrstaprivatni
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Savski nasip 7, Beograd
 Srbija
Službene stranice
www.fsu.edu.rs

Tokom razvojnog puta dugog više od dvadeset godina postignuto je da se ova ustanova visoko pozicionira među slično profilisanim privatnim obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji. Ustanova je i pokretač kulturnog događaja pod imenom "Dani lepih umetnosti i multimedija"[3][4]. Studenti FSU-a učestvuju na manifestacijama kao što je Sterijino pozorje[5], koje je ustanovljeno još 1956 godine i održava se svake godine u Novom Sadu, ili Međunarodni filmski festivala– FEST[6].

O školi uredi

Nastavni plan i program akreditovanih studijskih programa Fakulteta savremenih umetnosti koncipiran je sa težištem na uskostručnim predmetima koji su u direktnoj vezi sa obrazovnim profilom umetnika i producenata u umetnosti. U nastavni plan i program uvedeni su i predmeti koji prate razvoj savremenih informacionih tehnologija, savremene umetničke prakse, kao i veći broj izbornih predmeta. Na Fakultetu predaju profesori kao što su Vida Ognjenović i Ivan Bosiljčić.

Program osnovnih studija uredi

Nastava na Fakultetu savremenih umetnosti zasnovana je na principu aktivnog učenja i individualnog pristupa svakom studentu u odnosu na njegov talenat, senzibilitet, otvorenost, temperament i interesovanja. Nastava iz umetničkih predmeta pored toga podrazumeva i česte posete izložbama i muzejima, a zainteresovani studenti mogu učestvovati i u programu stručne prakse. Studenti imaju mogućnost predstavljanja svog rada u ustanovama kulture u vidu likovnih izložbi, predstava, itd., kao i rada na realizaciji istih.

Osnovne studije Fakulteta savremenih umetnosti imaju četiri smera:

  • Likovne umetnosti - uspešnim završetkom ovog studijskog programa stiče se akademski naziv diplomirani likovni umetnik
  • Dizajn - upešnim završetkom ovog studijskog programa stiču se akademski nazivi: dizajner enterijera ili grafički dizajner
  • Dramske umetnosti – Gluma - uspešnim završetkom studijskog programa stiče se akademski naziv dramski i audio-vizuelni umetnik
  • Menadžment umetničke produkcije i medija - uspešnim završetkom programa stiče se akademski naziv: diplomirani menadžer umetničke produkcije i medija

Master akademske studije imaju dva smera:

  • Likovne umetnosti – Slikarstvo
  • Dramske umetnosti – Gluma

Doktorske akademske studije imaju dva smera:

  • Likovne umetnosti
  • Dramske umetnosti

U okviru svakog predmeta definisane su predispitne obaveze sa brojem poena koje nose i završni ispit na koji student obavezno mora da izađe.

Predispitne obaveze podrazumevaju prisustvo na nastavi, aktivnost na času, pregled radova, samostalni rad, seminarski rad, kolokvijum, test i drugo; mogu nositi najmanje 30, a najviše 70 poena. Uslov za izlazak na završni ispit jesu ispunjene predispitne obaveze. Maksimalan broj poena koje student može osvojiti na predispitnim obavezama i završnom ispitu jeste 100 poena, što odgovara oceni 10.

Sertifikati uredi

Pored akademske diplome, studenti imaju mogućnost da polažu ispite za neki od Adobe i Autodesk sertifikata. Kao deo obrazovnog sistema LINK group, FSU je partner sa vodećim softverskim kompanijama u oblasti dizajna, multimedije i modelovanja, Adobe Systemom[7] i Autodeskom[8].

Adobe sertifikacija – ACA (Adobe Certified Associate)

  • Visual Communication (Adobe Photoshop)
  • Web Authoring (Adobe Dreamweaver)
  • Video Communication (Adobe Premiere)
  • Graphic Design & Illustration (Adobe Illustrator)
  • Print & Digital Media Publication (Adobe InDesign)

Autodesk sertifikacija

  • AutoCAD Certified User/Professional
  • Autodesk 3ds Max Certified User/Professional

Sistem elektronskog učenja uredi

Škola koristi sistem za učenje na daljinu, koji se zasniva na programskim jezicima PHP i JavaScript, a podatke čuva u dobro poznatom sistemu za upravljanje bazama podataka.[9]

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi

  1. Odluka o akreditaciji visokoškolske ustanove
  2. Akreditacija škole
  3. Vodimo vas na „Dane lepih umetnosti i multimedija” - B92
  4. Gimnazijalci na Danima lepih umetnosti i multimedija
  5. Mladi na Sterijinom pozorju
  6. „Studenti na FEST-u”. Arhivirano iz originala na datum 2017-12-01. Pristupljeno 2017-11-21. 
  7. „Partnerstvo sa Adobe”. Arhivirano iz originala na datum 2017-12-01. Pristupljeno 2017-04-21. 
  8. Partnerstvo sa Autodesk
  9. Elektronsko učenje