Fakultet političkih znanosti u Zagrebu

(Preusmjereno sa stranice Fakultet političkih nauka u Zagrebu)

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (akr. FPZG), visokoškolska ustanova osnovana 1962. u okviru Sveučilišta u Zagrebu. To je najstarija znanstvena institucija s područja političkih znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u državi. Također je Fakultet političkih znanosti osnovao prvi sveučilišni studij novinarstva u Republici Hrvatskoj 1971. godine. Do 1991. nosio je naziv Fakultet političkih nauka.[1]

Sveučilište u Zagrebu
Fakultet političkih znanosti
grb Sveučilišta
Osnovan 1962.
Dekan Nenad Zakošek
Zaposlenika 112 *
Studenata 1735 *
Studijski programi
Preddiplomski novinarstvo - 3 godine

politologija - 4 godine

Diplomski novinarstvo - 2 godine

politologija - 1 godina

Službena stranica
* podaci iz ak.god. 2004/05.
Zgrada Fakulteta političkih znanosti

Povijest uredi

U Zagrebu je 1949. osnovana Viša novinarska škola koja je djelovala od 1950. do 1952. godine. God. 1962. osniva se Fakultet političkih nauka, a uz inicijalni smjer politologije, 1971. godine osniva se i smjer novinarstva.

Što se tiče obrazovanja novinara, od akademske godine 2010./2011. na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu je uveden smjer Novi mediji, tako da studenti mogu usavršavati svoje sposobnosti poznavanjem društvenih mreža, internetskih portala i ostalih područja vezanih uz nove medije.

Ustrojstvo uredi

Katedre Fakulteta političkih znanosti (politologija):

  • Katedra za političku teoriju i filozofiju
  • Katedra za političku ekonomiju
  • Katedra za političku sociologiju
  • Katedra za javno pravo
  • Katedra za komparativnu politiku
  • Katedra za politički sustav Hrvatske
  • Katedra za europske studije
  • Katedra za javne politike, menandžment i javnu upravu
  • Katedra za međunarodne odnose
  • Katedra za sigurnosne studije
  • Katedra za strane jezike

Studiji uredi

Na Fakultetu postoje dva dodiplomska sveučilišna studija: studij politologije, koji traje 4 godine, i studij novinarstva, koji traje 3 godine. Diplomski studiji na Fakultetu političkih znanosti izvode se iz novinarstva, u trajanju od dvije godine, i politologije, koji traje godinu dana. Također, postoji doktorski studij komparativne politike te različiti postdiplomski specijalistički studiji. Fakultet može voditi proceduru izbora u znanstveno zvanje doktora znanosti za područja politologije.

Studenti na 3. godini preddiplomskog studija novinarstva FPZG-a sada mogu birati ove smjerove: tisak, televizija, odnosi s javnošću, novi mediji, a na diplomskom studiju novinarstva: odnosi s javnošću, politička komunikacija i mediji i novinarstvo.

Na diplomskom studiju politologije postoje slijedeći smjerovi: politička teorija, međunarodni odnosi, sigurnosni studiji, europski studiji (Hrvatska i Europa), politički sustav Hrvatske, javne politike i menandžment te smjer komparativne politike.

Biblioteka uredi

Fakultet raspolaže znanstvenom bibliotekom iz područja političkih znanosti i komunikologije koja posjeduje preko 50.000 knjiga te izvrsnu kolekciju znanstvenih i stručnih, domaćih i stranih, časopisa. Osim te temeljne biblioteke na Fakultetu se nalazi i novinarska stručna biblioteka i čitaonica International Freedom Foruma, s kolekcijom svjetskih dnevnih novina pohranjenih na CD-romovima. Studenti i nastavnici mogu koristiti i dobro opremljeni kompjuterski laboratorij u kojem je moguć besplatan pristup Internetu.

Izdavačka djelatnost uredi

Fakultet političkih znanosti ima razvijenu izdavačku djelatnost. Znanstveni časopis Politička misao izlazi četiri puta godišnje s posebnim brojem na engleskom jeziku (Croatian Political Science Review). Časopis redovito izlazi već nekoliko desetljeća i predstavlja najkvalitetniji znanstveni i stručni časopis s područja političke znanosti i srodnih disciplina u Hrvatskoj. Ostali časopisi koje izdaje Fakultet političkih znanosti su: Političke analize i Političke perspektive (regionalni časopis).

Osim časopisa, Fakultet izdaje i biblioteku knjiga pod nazivom "Biblioteka politička misao". U toj uglednoj ediciji tiskana su klasična djela političke znanosti, kao i knjige suvremenih stranih i hrvatskih političkih znanstvenika. Znanstvena i istraživačka djelatnost na Fakultetu odvija se kroz veći broj istraživačkih timova na temama političke teorije, izbora i političkih stranaka, međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa, medija i komunikacija, itd.

Međunarodna suradnja uredi

Na Fakultetu se redovito održavaju specijalistički seminari iz novinarstva, lokalne uprave, izbora i stranka, te se organiziraju znanstveni skupovi, konferencije i javne tribine. Međunarodna suradnja visoko je razvijena, kako na razini osobnih kontakata i suradnje (u okviru International Political Science Association, Hrvatskog politološkog društva i regionalne suradnje centralno-europskih udruženja za političku znanost) tako i institucijski u okviru CEEPUS, Fulbright, Irex, Humbolt i drugih programa. Fakultet političkih znanosti članica je i European Consortium for Political Research.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi

45°48′28″N 15°59′35″E / 45.8079039203287°N 15.9930628538132°E / 45.8079039203287; 15.9930628538132