FK Sinđelić Niš

Ukoliko ste tražili drugi fudbalski klub, vidite članak FK Sinđelić.

FK Sinđelić Niš je najstariji fudbalski klub iz Niša, koji se trenutno takmiči u Srpskoj ligi Istok, trećem takmičarskom nivou srpskog fudbala.

FK Sinđelić Niš
Puno imeFudbalski kulb Sinđelić Niš
Nadimak„Sinđa“
Osnovan1918.
StadionStadion Mašinac, Niš
(kapacitet: 2.000)
PredsednikSrbija Dragan Đorđević
TrenerSrbija Saša Mrkić
LigaSrpska liga Istok
2011/12.Prva liga Srbije, 17. (ispao)
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući dresovi

Istorija uredi

Fudbalski klub Sinđelić nastao je neposredno nakon Prvog svetskog rata. Za osnivanje prvog kluba Sinđelić, treba zahvaliti grupi entuzijasta, oduševljenih ovim sportom, mlađih i starijih, koji su svojim ličnim angažovanjem i ulaganjem svojih novčanih sredstava doprineli razvoju fudbala u Nišu.

Prvo, improvizirano, fudbalsko igralište bio je teren XVI pešadijskog puka u Nišu, koji je ranije služio za egzercirište a od 1919. godine to je prvi „fudbalski teren“ u Nišu. Komanda Moravske divizijske oblasti u Nišu dozvolila je da na ovom igralištu mogu nastupiti i „civili“ pa je na taj način i vojska dala svoj doprinos za razvoj fudbala u Nišu, i to ne samo preko terena, već i formiranjem vojnih timova, koji su često imali susrete sa ekipama iz grada.

Na igralištu XVI pešadijskog puka u Nišu odigrana je jedna od prvih međugradskih utakmica. Niški Sinđelić pozvao je u goste ekipu Građanski iz Leskovca, koja je u to vreme predstavljala uzornu, i po sportskoj borbi, uigranu i fer ekipu. Utakmica je odigrana aprila 1922. godine u prisustvu mnogobrojnih građana, prve publike na jednom ovakvom susretu.

Tim Sinđelića nastupio je u sledećem sastavu: Miloš Vučković, Živko Jovanović, Bogosav „Kaplar“, Karlo Mali, Dragi Stanković, Vlada Simić, Radovan Dimitrijević, Božidar Stojanović, Ljuba Jakovljević Makedonac, Miodrag Lazić Lale, Srbin Đorđević Lale i kao rezerva Dušan Đorđević Dule. To je ujedno bila i prva fudbalska ekipa Niša, jer je to uglavnom tim koji je i nastao 1918. godine. Rezultat: NSK Sinđelić (Niš) LSK Građanski (Leskovac) 1:0 (0:0). Bila je to prva pobeda ekipe „belih“ nad gostujućom ekipom iz drugog grada.

Jedan od prvih fudbalskih trenera bio je Andrija Kojić, činovnik Narodne banke u Nišu, koji je trenirao tim Sinđelića, a ova dužnost mu je poverena i na Godišnjoj skupštini kluba od 1922. godine. U izveštaju sa ove utakmice stoji na kraju da se „novoj upravi stavi u dužnost da pripremi sve što je potrebno radi reorganizacije rada u vezi širenja sporta u našoj varoši“, pa se zaključuje da se klub Sinđelić bavio rado širenjem sporta u gradu, da se nije zatvarao sam u sebe i da se šire angažovao u sprovođenju sportske politike života.

U Nišu je 1922. godine formiran NSK Obilić. Njegov rad bio je kratkog veka. Brzo je zapao u materijalne i finansijske teškoće, pa je uprava Obilića stupila u pregovore i fuzionisala se sa Sinđelićem. Početkom januara 1923. godine Obilić je nastupao pod jedinstvenim imenom Sinđelić.

Tim Sinđelić je bio ojačan novim igračima. Među njima je bio najtalentovaniji Rade Ćermilo. On je prvi put zaigrao fudbal još 1919. godine kao igrač podmlatka u kragujevačkoj Šumadiji, da bi 1922. godine prešao u niški Obilić i kasnije se razvio u najboljeg fudbalera Niša i okoline. Svom novom klubu, ekipi Sinđelić, ostao je veran čitavog života: skoro dvadeset godina bio je u redovima prvog niškog kluba, Sinđelića.

Sinđelić danas uredi

U sezoni 2007/08, Sinđelić Niš stigao je do četvrtfinala Kupa Srbije gde je poražen od Partizana 5-1. Za sezonu 2007/08 Srpske lige Istok, Sinđelić je završio drugi, tri boda iza Dinamo Vranja.

U sezoni 2009/10. Srpske lige Istok zauzeo je prvo mesto sa 74 boda, dobivši 23 od ukupno 30 odigranih utakmica, tako da se plasirao u Prvu ligu Srbije za sezonu 2010/11. Već u drugoj sezoni u Prvoj ligi, 2011/12., Sinđelić zauzima pretposlednje mesto i ispada u niži rang, Srpsku ligu Istok. Takođe u sezoni 2010/11 je ponovio uspeh iz 2007/08 tako što je ponovo stigao do četvrtfinala Kupa Srbije ali je poražen od Partizana sa 4-0.

Poznati bivši igrači uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  • Đorđe Stamenković: Ključ stare Srbije, 1997.

Eksterni linkovi uredi