Fédération Internationale de Volleyball logo.png

FIVB (fr. Fédération Internationale de Volleyball) je međunarodni upravni odbor za odbojku. Njen štab se nalazi u Lausanni, Švicarskoj. Organizacija ujedinjuje 222 odbojkaška saveza diljem svijeta. FIVB je punopravni član Međunarodnog olimpijskog odbora.

HistorijaUredi

FIVB je osnovana 1947. godine na kongresu u Parizu. Među osnivačima je bilo 14 zemalja: Belgija, Brazil, Čehoslovačka, Egipat, Francuska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugalija, Rumunija, Mađarska, Uruguay, Sjedinjene Američke Države i Jugoslavija. Jedna od glavnih točaka kongresa bilo je osmišljavanje Svjetskog prvenstva koje se održalo dvije godine kasnije u muškoj kategoriji. Godine 1964., Međunarodni olimpijski odbor je primio odbojku u porodicu olimpijskih igara, a na Olimpijskim igrama u Tokyju natjecanje je već bilo pod visokim mrežama. Godine 1969. stvoren je novi vrhunski događaj, Svjetsko prvenstvo, koje je jedno od FIVB kvalifikacijskih natjecanja za Olimpijske igre. Godine 1984. uprava FIVB-a preselila se iz Pariza u Lausannu. Godine 1990. stvoren je novi vrhunski događaj, Muška svjetska liga, a tri godine kasnije i ženski Grand Prix. Još jedan uspjeh FIVB-a bilo je uvođenje odbojke na pijesku na Olimpijske igre 1996. godine.

NadležnostUredi

  • Uspostaviti službena pravila odbojke, specifikacije opreme i sve interne provedbene propise koji se moraju primjenjivati ​​na sva međunarodna i olimpijska natjecanja za koja FIVB uspostavlja sustav natjecanja.
  • Pregledati i izmijeniti pravila za imenovanje međunarodnih sudija.
  • Prilagoditi uvjete transfera igrača između pojedinih zemalja.
  • Kontrolirati i voditi sva međunarodna natjecanja.

FIVB poredakUredi

FIVB sastavlja ljestvicu koja rangira pojedine reprezentacije prema postignutim rezultatima. Poredak za muškarce i žene sastavlja se prema rezultatima na Svjetskom ili Europskom prvenstvu (uključujući kvalifikacije), Svjetskom kupu, Svjetskoj ligi i na Grand Prixu.

PredsjedniciUredi

  •   Paul Libaud (1947–1984)
  •   Rubén Acosta (1984–2008)
  •   Wei Jizhong (2008–2012)
  •   Ary Graça (2012 – )

Povezani članciUredi

Spoljašnje vezeUredi