F.P.1 antwortet nicht

(Preusmjereno sa F.P.1)
F.P.1 antwortet nicht

poster za njemačku verziju filma
Režija Karl Hartl
Scenario Curt Siodmak
Walter Reisch
Uloge Hans Albers
Sybille Schmitz
Peter Lorre (verzija na njemačkom)
Charles Boyer
Jean Murat (verzija na francuskom)
Conrad Veidt
Jill Esmond
Leslie Fenton (verzija na engleskom)
Fotografija Günther Rittau
Studio Universum Film AG (UFA)
Datum(i) premijere
22. decembar 1932 (1932-12-22) (njemačka verzija)

28. mart 1933 (1933-03-28) (francuska verzija)

3. april 1933 (1933-04-03) (engleska verzija)
Trajanje 114 min.
Zemlja Njemačka Njemačka
Jezik njemački
francuski
engleski

F.P.1 antwortet nicht (sh. F.P.1 ne odgovara) je njemački science fiction film snimljen 1932. u režiji Karla Hartla. Temelji se na istoimenom romanu Curta Siodmaka koji je, pak, bio inspiriran nedavnim Lindberghovim letom preko Atlantika. Radnja je smještena u blisku budućnost i prikazuje kako poručnik Droste (čiji lik tumači Peter Lorre) gradi veliku ploveću platformu usred oceana, namijenjenu opskrbi putničkih aviona, kao i spektakularnu akciju spašavanja kada ona postane metom sabotera, a u kojoj će Drosteu pomoći njegov prijatelj, odvažni pilot Elissen (čiji lik tumači Hans Albers).

Za film, koji je sniman u Hamburgu i berlinskim studijima UFA-e, je napisana pjesma Flieger, grüß mir die Sonne, koja je postala jedan od najvećih hitova u Albersovoj karijeri. Nakon berlinske premijere, UFA je, u skladu sa tadašnjom praksom, snimila dvije nove verzije - za francusko govorno područje pod naslovom F.P. 1 non risponde gdje je glavnu ulogu tumačio Charles Boyeur; te za englesko govorno područje pod naslovom F.P.1 gdje je glavnu ulogu tumačio Conrad Veidt. Za te dvije verzije je karakteristično da se u njima dijelovi radnje vezani uz lik Elissena bitno razlikuje od originala, s obzirom da su je prilagođen glumcima koji su ga tumačili.

F.P.1 antwortet nicht je predstavljao posljednji film koji je Peter Lorre snimio u Njemačkoj, s obzirom da su samo nekoliko mjeseci poslije premijere nacisti došli na vlast i potakli masovni egzodus "nepoćudnih" glumaca i drugih umjetnika.

Vanjske vezeUredi