Ewa Farna (rođena 12. avgusta 1993. godine) je poljsko-češka pevačica, glumica. Izdala je pet studijskih albuma na poljskom jeziku i četiri studijska albuma na češkom jeziku, a za njih je dobila sertifikate platine i zlata, kako u Poljskoj, tako i u Češkoj Republici. Farna je najmlađa komercijalno uspešna pevačica u Češkoj Republici. Bila je sudija na češkom&slovačkom SuperStaru 2013. godine, X Faktoru (Poljska) 2014. godine, a trenutno je sudija na Idolu (Poljska).

Ewa Farna
Ewa po 2018
Lični podaci
Datum rođenja12. 8. 1993. (1993-08-12) (30 god.)
Trinec, Češka
ZanimanjePjevačica, glumica, tekstopisac
Muzički rad
ŽanrPop, Pop rock, Indie pop, Europop
Ostalo
Službene stranicehttp://ewafarna.com

Biografiju uredi

Farna je Vendryně Třinec rođena 12. Pohađala je poljsku osnovnu školu Vendryně, umetničku školu pet godina i Poljsku gimnaziju u Český Těšín. Pohađala je i plesnu školu i naučila da svira klavir. Farna je prvi put privukla pažnju posle pobede na lokalnim takmičenjima talenata i u Češkoj Republici i u Poljskoj 2004. Nakon što ju je otkrio producent Lešek Wronka, objavila je svoj debi album Měls mě vůbec rád 2006. Usledila je njena dobitnica nagrade Objev roku ("Otkrovenje godine") u 2006. Njen drugi album Tičo, koji je dostigao vrhunac na drugom mestu u Češkoj Republici, i poljska verzija njenog debitantskog albuma pod nazivom Sem na Sem, objavljeni su 2007. Posle turneje, koncert DVD Blíž ke hvězdám postao je najprodavaniji muzički DVD 2008. Početkom 2009. godine, poljska verzija njenog drugog albuma objavljena je kao Cicho. Takođe, 2010. godine Ewa je uvrštena u jednu epizodu "Hela w opalach".

Njen sledeći album Buď Virtuální objavljen je 26. Međunarodna noga turneje takođe je obuhvatila Poljsku i Slovačku. Godine 2010. objavljen je Farnin poljski album "EWAkuacja". Album je dobio mnoge nagrade uključujući nagrade "Viva comet 2011" kako za singlove, tako i za ceo album. Singlovi iz "EWAkuacja" su "Ewakuacja", "Bez Lez", i, kasnije 2011, "Nie przegap". 2011. je bila godina Evinog 18. rođendana, pa su održani rođendanski koncerti, jedan u Češkoj, sa DVD-om "18 Live", a jedan u Poljskoj sa DVD-om "Live, niezapomniany koncert urodzinowy". U oktobru 2013, Farnin veliki povratak sa svojim albumom "(W)Inna?" izazvao je konfuziju. Mnogi su pogrešno shvatili da je naslov referenca na Farninu saobraćajnu nesreću 2012. 2014. godine objavljen je Evin češki singl "Leporelo" zajedno sa muzičkim spotom, a objavljena je i pesma "Lesek" o njenom menadžeru Leseku Wronki. 12. januara 2018. "Nikad dosta". Koncert 2018. u Tel Avivu, Izrael.

Saobraćajna nesreća uredi

Ewa Farna je 22. maja 2012. slupala svoj automobil između Třinec i Vendryně. Zadobila je samo manje ogrebotine. Prema testu daha vozila je pod dejstvom alkohola, sa nivoom alkohola u krvi manjim od 1‰. Slavila je prolazak svog sazrevanja dan ranije i zaspala za volanom. Ona je za to okrivila iscrpljenost izazvanu jednonedeljnom seansom grca pre ispita.

Privatni život uredi

Nacionalnost uredi

Ewa Farna potiče iz patriotske poljske porodice iz Vendryně (Poljsko: Wędrynia) selo u regionu Zaolzie. Njen otac Tadeuš je muzičar u regionalnim poljskim narodnim grupama. Farna ima dvojno poljsko-češko državljanstvo iako je mnogo puta izjavila da se oseća "kao ponosni Poljak". Ona energično vodi kampanju za prava poljske manjine u Češkoj Republici, često sarađujući sa Kongresom Poljaka u Češkoj Republici.