Evanđelje po Bartolomeju

Evanđelje po Bartolomeju ili Vartolomejevo Jevanđelje je izgubljeno apokrifno evanđelje iz 2. vijeka. Postoji spor je li to samo drugi naziv za "Vartolomejeva pitanja" ili "Knjigu vaskrsnuća Hristovog", ili potpuno drugačije izgubljeno delo.

Povest

uredi
 
Apostol Bartolomej, kojem se pripisuje evanđelje.

Prva verzija spisa je možda nastala već početkom 2. vijeka.[1] Bartolomejevo evanđelje su pominjali Jeronim, Beda Venerabilis i Decretum Gelasianum.

»Pitanja Bartolomeja« su napisana izvorno na grčkom, a fragmentarno sačuvana na koptskom, grčkim, latinskom i staroslovenskom.[1] Šagi-Bunić smatra da je ovo sigurno identično s Evanđeljem po Bartolomeju.[1]

Sadržaj

uredi

U ovom delu Vartolomej raspravlja o pitanjima Hristovog silaska u pakao, blagovesti, vizije ponora bez dna, obaveštenje đavola o Sudnjem danu, pitanja smrtnih grehova i ostale teme. Neki smatraju da je stav Bartolomeja po ovim pitanjima gnostički.

Spis ‘Pitanja Bartolomejeva’ sadrži objavljenja uskrsnulog Isusa, koja daje kao odgovore apostolu Bartolomeju na njegova pitanja. Odgovori nisu gnostičkog karaktera, nego apokaliptičkog.[1]

Literatura

uredi
  • F. Haase, Zur Rekonstruktion des Bartolomausevangeliums, XVI, 1915, c. 93-112
  • M.R. James, Apocriphal Nenj Testament, 1924, c. 166-186;

Izvori

uredi

Vidi još

uredi

Eksterni linkovi

uredi