Jevanđelisti

(Preusmjereno sa stranice Evanđelisti)

Jevanđelisti (grč. εύαγγελιστής — nosioci dobrih vesti) su apostoli, autori četiri kanonska JevanđeljaApostol Matej, Apostol Marko, Apostol Luka i Jovan Bogoslov.

Jevanđelisti
Jevanđelist Simvol Jevanđelje Delatnost
Apostol Matej
Anđeo svetog Mateja
Jevanđelje po Mateju Bio je carinik. Propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, gde je mučenički postradao oko 60. godine (Prema drugim izvorima, bio je pogubljen u gradu Hierapolisu, Mala Azija).
Apostol Marko
Lav svetoga marka
Jevanđelje po Marku Rođak apostola Varnavae, učenik apostola apostola Petara . Veruje se da je osnivač crkve u Aleksandriji i njen prvi episkop. Mučenički je postradao 68. godine.
Apostol Luka
Tele svetoga Luke
Jevanđelje po Luki Doktor, saradnik apostola Pavla. Pored jevanđelja je autor Dela apostolskih. Mučeničkom smrću je stradao u grčkom gradu Tebi.
Jovan Bogoslov
Orao svetog Jovana
Jevanđelje po Jovanu Mlađi brat apostola Jakova, ribar koga je Isus Hrist pozvao da pođe s njim. Takođe je napisao Otkrivenje Jovanovo i tri poslanice Jovanove koje su uključene u Novi zavet. Jedini apostol koji su umro prirodnom smrću i nije mučen.

U prošlosti, pod ovim pojmom su nazivani svi propovednici Jevanđelja i hrišćanstva. Među protestantima korišćenje termina je očuvan. U drevnoj hrišćanskoj crkvi je postojao poseban stepen ili položaj jevanđelista koji su bili pozvani da propovedaju Jevanđelje među Jevrejima i neznabošcima. [1]

Izvori uredi

  1. Evangelistы // Эnciklopedičeskiй slovarь Brokgauza i Efrona : v 86 t. (82 t. i 4 dop.). — SPb., 1890—1907.