Ovo je glavno značenje pojma Eva Braun. Za glazbeni sastav iz Srbije, v. Eva Braun (glazbeni sastav).

Eva Braun (München, 6. veljače, 1912 - Berlin, 30. travnja 1945) dugogodišnja ljubavnica te žena Adolfa Hitlera nepunih 40 sati.

Eva Braun i Adolf Hitler 14.lipnja 1942.

Rođena je kao Eva Anna Paula Braun u Münchenu. Bila je kćer školskog učitelja. Obrazovala se na poslovnoj školi, ali uvijek je bila posvećena atletici i bavljenju sportom. Nekoliko mjeseci radila je kao recepcionarka u bolnici, a onda je prihvatila posao kao osobni asistent nacističkog fotografa Heinricha Hofmanna. Tu je srela Hitlera 1929. godine i zaljubila se u njega na prvi pogled. Gurnula mu je ljubavno pismo kriomice u džep. On joj se predstavio kao "Herr Wolf" (to je ime Adolf Hitler koristio u počecima svog političkog života radi sigurnosnih razloga). Svojim prijateljicama opisala ga je kao "ljubaznog čovjeka u godinama, sa smiješnim brkovima i velikim šeširom". I Adolfova i Evina obitelj bili su protiv veze. Hitler se zagledao u nju nakon što se njegova nećakinja Geli Raubal, kćerka njegove polusestre u koju je bio jako zaljubljen, ubila. Neki nagađaju da ju je Hitler osobno ubio, a neki da ju je dao ubiti.

Eva je pokušala samoubojstvo 1935. godine, zbog nesuglasica u vezi s Adolfom Hitlerom. Imala je jak utjecaj na njega tako da neki povjesničari tvrde da su neke od najgorih ideja bile njene zamisli koje je priopćila Hitleru. Za vrijeme rata živjela je s Hitlerom i pomagala mu je u osobnim poslovima. Neki od nacista htjeli su je ukloniti jer su je smatrali prevelikim rizikom za Treći Reich. Kad je počeo napad na Berlin sovjetske Crvene armije, vrijeme je provodila zajedno s njim u bunkeru.

Ubila se zajedno sa Hitlerom 30. travnja 1945. godine u bunkeru. Njezino tijelo je spaljeno zajedno s tijelom Adolfa Hitlera.