Eustreptospondylus

Eustreptospondylus ("jako zakrivljeni kralješci", na osnovu rasporeda kralješnice kod originalnog fosila) je rod dinosaura megalosaurida iz perioda srednje jure (prije 165 do 161 milijuna godina); nastanjivao je jug Engleske u vrijeme kada se Europa sastojala od mnogo raštrkanih otoka (zbog tadašnjih tektonskih pokreta koji su uzdigli morsko dno, pa su nizine bile poplavljene). Jedini poznati primjerak Eustreptospondylusa možda nije bio potpuno odrastao i bio je dug 4,63 m.[1] Bio je mesožder, kretao se na dvije noge i imao je krut rep. Predstavljao je tipičnog teropoda, sa snažnim zadnjim udovima, uspravnim stavom i malenim prednjim udovima.

Eustreptospondylus
Skelet Eustreptospondylusa
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Megalosauridae
Potporodica: Eustreptospondylinae
Rod: Eustreptospondylus
Walker, 1964.

Historija uredi

 
Eustreptospondylus jede ihtiosaura.
 
Restaurirana glava u Oxford University Museum of Natural History

Eustreptospondylusa je 1841. godine opisao Sir Richard Owen kao novu vrstu Megalosaurusa ("M. cuvieri"). Taj primjerak, pronađen sjeverno od Oxforda, Engleska, je izgubljen; međutim, kada se njegov opis usporedi sa novootkrivenim materijalom, vrlo je vjerojatno da je pripadao vrsti Eustreptospondylus oxoniensis. Eustreptospondylus je također, prije Walkerovog ponovnog opisa iz 1964. godine, bio priključen vrsti Streptospondylus cuvieri. Godine 2000. Rauhut je otkrio da samo sitne razlike u kostima kukovlja razlikuju Eustreptospondylusa od megalosaura nazvanog Magnosaurus, pa je 2003. predložio da bi trebali pripadati istom rodu (pa bi dvoimeni naziv glasio Magnosaurus oxoniensis).

U popularnoj kulturi uredi

Eustreptospondylus je prikazan u 3. epizodi BBC-jeve Šetnje sa dinosaurima, "Okrutno more". Jednoga pojede Liopleurodon u blizini obale. Na kraju epizode, dva odrasla Eustreptospondylusa jedu nasukanog Liopleurodona koji je na samrti. U epizodi je također prikazan kao sposoban za plivanje na kratke razdaljine. Prikazan je i u Primeval romanu Fire and Water, u kojem ga predstavljaju kao najopasnijeg grabežljivca srednje jure, kao i da pliva od jednog otoka do drugog.

Izvori uredi

  • Walker (1964). „Triassic reptiles from the Elgin area: Ornithosuchus and the origin of carnosaurs”. Philos. Trans. R. Soc. London B 248 (744): 53–134. Bibcode 1964RSPTB.248...53W. DOI:10.1098/rstb.1964.0009. 
  • Rauhut (2000). „The interrelationships and evolution of basal theropods (Dinosauria, Saurischia)”. Ph.D. Dissertation, Univ. Bristol [U.K.]: 1–440. 
  • Rauhut (2003). „The interrelationships and evolution of basal theropod dinosaurs”. Special Papers in Palaeontology 69: 1–213. 
  • Haines, Tim & Chambers, Paul. (2006) The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd.