Eurosport (mreža)

Eurosport je međunarodna privatna televizijska mreža, odnosno korporacija za proizvodnju i distribuciju sportskog televizijskog programa, sa sjedištem u Parizu. Njome upravlja medijski konglomerat Discovery Communications koji je 2015. nad njome stekao vlasništvo, otkupivši većinski udio od francuske TF1 Group. Eurosport, koji korijene vuče od satelitske TV-stanice Eurosport 1 koja je sa emitiranjem bila započela 1989. godine, danas posjeduje pet specijaliziranih kanala koji se putem satelita i kabela distribuiraju u 55 zemalja svijeta. Njena je specifičnost od samih početaka bila ta da je direktni prijenosi najvažnijih sportskih događaja emitiraju, ovisno o tržištu, na različitim jezicima. Kao jedna od najstarijih specijaliziranih sportskih televizijskih kuća, Eurosport drži prava na televizijske prijenose nekih od najpopularnijih i najatraktivnijih sportskih natjecanja na svijetu, što uključuje fudbal, tenis i košarku.

Povijest

uredi

Prije osnivanja Eurosporta, Europska radiodifuzna unija stekla je znatnu količinu sportskih prava, no njezini su članovi mogli emitirati samo dio njih. To je dalo poticaj za osnivanje konzorcija Eurosport, sastavljenog od nekoliko članica EBU-a, kako bi se uspostavilo mjesto gdje bi se ta prava mogla iskoristiti. Sky Television odabrana je kao komercijalni partner EBU projekta, a kanal je pokrenut u 18:00h 5. veljače 1989. Uvelike je zamijenio originalni Sky Channel (kasnije rebrendiran u Sky One) na europskim kabelskim sustavima. Sky Channel se preusmjerio da emitira samo u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Neko vrijeme, neki od bivših paneuropskih programa Sky Channela emitirani su u satima prije pokretanja Eurosporta, pod brendom Sky Europe.

Prekid emitiranja 1991

uredi

Eurosport je zatvoren u maju 1991. nakon što je konkurentski kanal Screensport podnio žalbu Europskoj komisiji zbog korporativne strukture. Kanal je spašen kasnije tog mjeseca kada je grupa TF1 (formirana nakon što je francuska vlada privatizirala TF1 nakon podjele ORTF-a 5 godina prije akvizicije) ušla da zamijeni BSkyB kao suvlasnici. Uspio je ponovno pokrenuti emitiranje nakon 10 dana. Sati emitiranja bili su ograničeni na 13:00h do 23:00h, kasnije od 8:00h do ponoći da bi na kraju stigli na 7:30h do 1:00h. Njegove noćne sate okupirao je shopping kanal The Quantum Channel.

Eurosportovi osnovni kanali

uredi

Bivši kanali

uredi
  • British Eurosport (za britansko tržište, 1999-2015)
  • Eurosport 3D (2012)
  • Eurosport DK (za dansko tržište, 2015-2016

Vanjske veze

uredi