Etemon (japanski: エテモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje kao negativac tijekom prve i šeste sezone animea. Etemon je Lutka Digimon na Ultra levelu, a njegovo ime dolazi od japanskog izraza Etekou (猿公), što znači majmun. Sam Etemon je humanoidni Digimon s kostimom majmuna, velikim sunčanim naočalama koje nikada ne skida i malenom lutkom Monzaemona koju nosi oko struka. Na lijevom uhu ima malu zlatnu naušnicu. Etemon pati od kompleksa manje vrijednosti i vrlo je očita imitacija Elvisa Presleyja, iako je njegovo pjevanje neugodno i kreštavo. Sam sebe često naziva Kraljem Digimona ili Najjačim Digimonom Ikad. Njegov rival je Volcamon, još jedan Digimon na Ultra levelu koji voli pjevati, iako obojica nemaju neke posebne glasovne mogućnosti.

Etemon
Etemon
Etemon
(エテモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Xros Wars
Premijerni nastup"Prvi Simbol"
Posljednji nastup"Shinobi Zona
- Komična borba nindži
"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Jasunori Masutani
Sjedinjene Američke Države Richard Epcar
Njemačka Tom Deininger
Xros Wars:
Japan Joshijuki Kouno
Digivolucije
MegaMetalEtemon
Profil
LevelUltra
TipVirus
SkupinaLutka Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

Glavni članak: Digimon Adventure
 
Etemon se sprema pjevati i svirati na vrhu svog kamiona dok ga odani Gazimon snima starinskom kamerom. Njegovo pjevanje, iako on misli da je genijalno, za nuspojavu ima slabljenje svih njegovih protivnika zbog neugodnih zvukova koje ispušta.

Etemon se prvi puta pojavljuje kao drugi protivnik Izabrane djece koji obitava na Serveru. Iako ih se od samoga početka želi riješiti, pobjesni kada sazna da su djeca stigla na otok na lokaciji koju on nije predvidio. Naime, njegov je izračun izbacio jednu lokaciju, no kako su djeca došla zajedno s Whamonom, stigla su na sasvim drugu lokaciju.

Etemon se na samom početku pokazao kao iznimno umišljen i egoističan. Većinu vremena provodi u svojoj cisterni koja na stražnjoj strani ima njegovo lice, a vozi ju Monochromon. Njegovi najodaniji sluge, koji podnose čak i njegovo kreštanje, su Gazimoni, koji mu služe i kao špijuni i kao sluge i kao tehničari. Sebe smatra savršenim i nepogrješivim tako da svaki puta pobijesni kada se nešto loše dogodi, kao na primjer kada mu na samom početku računalo prestane raditi. Kada je od Gazimona saznao da su djeca u selu Pagumona, odmah se uputio, no kako nije stigao, emitirao je svoj hologram koji je neovisno o iluziji bio iznimno uvjerljiv i opasan, tako da su se djeca morala sakriti, zajedno sa svojim Digimonima, unutar spilje u kojoj je Tai pronašao svoj Simbol.

Ubrzo Etemon namamljuje djecu u gladijatorsku arenu sličnu Koloseumu, gdje postavlja nogometno igralište. Ubrzo ih bez većih poteškoća, sve izuzev Agumona, zarobljava unutar golova čije su mreže elektrizirane. Na djecu, kojima se obraća preko velikog video zida, šalje zlog Greymona koji djeluje znatno snažnije nego Taijev. Djeca i dalje ostaju zatočena sve dok Joey ne ustanovi kako je ploća na kojoj stoje zapravo njegov Simbol i njezinom nestankom nastaje tajni prolaz kroz kojeg djeca bježe. No, Taijevo forsiranje i kriva prosudba dovode do Mračne Digivolucije u SkullGreymona, koji počinje razarati sve na što naiđe, pa se čak i Etemon, koji je cijelo vrijeme likovao, mora povući.

Djeca, nakon pobjede nad Kokatorimonom, još jednim Etemonovim podređenim, i pronalaska Mimijinog Simbola, ubrzo nailaze na Piximona i odlaze u njegovu začaranu kuću koja se iz vanjskog svijeta ne vidi, a Etemon intenzivno za njima traga. Kada Izzy i Matt izađu do bunara kako bi preuzeli svoje Simbole, Etemon ih otkrije i pošalje svog Tyrannomona, kojeg kontrolira preko niza kablova, na Piximona i djecu, a spas u zadnji čas bili su Tai i Agumon kojima je Piximonov trening pomogao da ponovo pronađu sebe.

Daljnji put djecu vodi preko klanca u kojem T.K. nalazi svoj Simbol, a Izzy dobiva mail koji moli za pomoć, a zauzvrat nudi Sorin Simbol. Djeca odlaze do oburnute piramide i smišljaju plan kako prodrjeti u unutrašnjost, a da ih Etemonovi lakeji ne otkriju. Ubrzo nailaze na malenog Datamona, a nakon što ga oslobode dolazi i sam Etemon. Naime, Etemon i Datamon smrtni su neprijatelji. U njihovom međusubnom sukobu, Etemon je uspio poraziti i ozbiljno ozlijediti Datamona, no nakon što ga je ovaj zarobio, Datamon se uspio regenerirati i sada sniva osvetu protiv Etemona. Nakon početne zbunjenosti, Datamon bježi sa Sorom i Biyomonom, priznavši tako da je iskoristio djecu, a Etemon se bez većih problema obraćunava s djecom i njihovim Digimonima te ih tako tjera u bijeg. Etemon tada ostaje u Piramidi i postavi impresivnu obranu, ali djeca smišljaju novi plan. Dok jedan dio namamljuje Etemona van Piramide, ostatak djece odlazi u donji dio, čije je postojanje otkrio Izzy, kako bi spasio Soru. Vani, Etemon je još jednom demonstrirao kako zna biti iznimno naivan, ali demonistrira i svoju iznimnu snagu i bez većih problema, s mnogo atraktivnih i brzih poteza, odnosi pobjedu u borbi s djecom i njihovim Digimonima. Nakon što shvati da je prevaren, pohita natrag prema Piramidi.

 
Etemon nakon što se spojio s Mračnom zonom i dobio nevjerojatne moći. Ipak, Greymonova Ultra Digivolucija uzrokovala je Etemonov poraz unatoč velikoj i razornoj snazi koju je posjedovao.

Nedugo nakon što pronađu Datamona sa Sorom, djeca pokvare njegov plan, oslobode Soru i pobjegnu, a Etemon ostaje kako bi malenog Digimona dokrajčio jednom za svagda. No, lukavi Datamon aktivira mehanizam koji otvara pod te prostorije i stvara provaliju koja vodi direktno u Mračnu zonu. Iako se Etemon uhavtio za računalo, a Datamon za njegovu nogu, Datamon je poslao nekoliko Digi-bombi na Mračnu zonu kako bi se njezin utjecaj intenzivirao. Datamon u nju ubrzo upada i biva uništen, a za njim i Etemon, no on se uspije spasiti. Naime, njegovo tijelo nije uništeno već je dopola obuhvaćeno Mračnom zonom. Etemonu je to omogućilo spajanje s Mračnom zonom čime je postao još dodatno snažniji i krenuo dokrajčiti djecu. No, u tom trenutku Tai uspije inicirati pravu Ultra Digivoluciju. MetalGreymon uspije napasti Etemona, iako ovaj misli da je nepobjediv, i na koncu ga i potpuno poraziti, ali tada se aktivira prostorna rupa koja ususa Taija i MetalGreymona i vraća ih u Stvarni svijet. No, Etemonu tu nije bio kraj.

Digimon Frontier uredi

Etemonovo je pojavljivanje u četvrtoj sezoni, kao i kod Bakemona, svedeno isključivo na dva cameo nastupa. Jedan je bio tijekom Jesenskoga sajma, a drugi je bio u Digitamamonovom restoranu.

Digimon Xros Wars uredi

 
Etemoni u svojoj posebnoj odori elitnih jedinica tijekom šeste sezone. Prije nego su pokazali ove odore, skinuli su klasični etemonov kostim koji je prikazan u ranijim sezona i na početku ove sezone.

Kada Xros Heart odlaze u Shinobi Zonu kako bi u selu Monitamona izliječili Nene, saznaju kako su Musyamon i Shurimon, kao Blastmonovi vojnici, preuzeli kontrolu u zoni i zahtijevaju od Monitamona da im predaju Code Crown. Taiki, shodno svojim vrijednostima, odluči pomoći Monitamonima koji zavlače Bagura Vojsku i odlazi so Karatenmonova hrama. Nesrećom, jedan od brojnih Etemona koji obitavaju u šumi Shinobi Zone prečuo je razgovor Monitamona i Taikija oko zavlačenja i to je spremno prenio Musyamonu koji mu je naredio da prati Xros Heart i otme Code Crown. Kada se Zenjirou spotakne o liticu i umalo padne u smrt, Etemoni se efektno organiziraju i spase ga, izjavivši kako su oni od sada Shoutmonovi fanovi i kako će ga pratiti gdjegod išao.

Po dolasku do Karatenmonova hrama, Etemoni kolektivno pokušavaju nasmijati tog Digimona kako bi dobili Code Crown, ali im to neuspjeva. Kada, nakon nekoliko pokušaja, Nene i Akari uspijevaju nasmijati Karatenmona i dobiti Code Crown, jedan od Etemona ga otima i oni se otkrivaju kao Musyamonova elitna jedinica. Ipak, nisu pružili pretjerano velik otpor tako da ih je Xros Heart, uz pomoć BalliBastemona i Shoutmona uspio poraziti bez većih poteškoća. Posljednja riječ njihovog vođe bila je "rock'n'roll".

Manga uredi

Digimon Adventure V-Tamer 01 uredi

Etemonkey je Etemon koji se pojavljuje kao protivnik u prvih par poglavlja mange. On namješta i kontrolira brojne Ultra Digimone koji štite 5 V-Tagova. Iako je Deemonov podređeni, kasnije se ispostavlja kako je to postao jedino zato da se može igrati s ljudima i kako nema nikakvu namjeru boriti se protiv istih. Često ga se može vidjeti kako leti na skupini DemiDevimona ili kako jaše Monochromona. Subsekventno ga je ubio NEO-v SkullSatamon nakon što ga je Deemon optužio da je namjerno izgubio od Taichija i Zeromarua.

Igre uredi

Digimon Adventure: Anode/Cathode Tamer uredi

U ovoj se igri Etemon pojavljuje kao jedan od protivnika koje je Millenniummon oživio kako bi čuvao otetu Izabranu djecu. Kada ga Ryo porazi, oslobodi se dio djece koji je bio pod Etemonovom stražom.

Digimon Adventure 02: Tag Tamers uredi

Etemon Digivoluira iz Raremona u MetalEtemona ako igrač posjeduje Digi-jaje i ne posjeduje KingEtemona u liniji 26.

Digimon Tamers: Brave Tamer uredi

Etemon se pojavljuje kao protivnik u regiji Trap Crevasse. Karta s njegovim likom, naslovljena "PF Konzetsu Card", povećaje otpornost Digimona nad kojim je aktivirana.

Digimon Tamers: Digimon Medley uredi

Etemon se kao protivnik pojavljuje na razini "Meikyuu no Nanomon" gdje se napada Izabranu djecu. Nakon što ga Tai porazi, Etemon lansira posljednji napad kako bi obojica nestala.

Digimon World uredi

Etemon u ovoj igri Digivoluira iz Sukamon, a može se dobiti ukoliko igrač posjeduje Gold Banana. Divilji Etemon živi u kućici na stablu u regiji Native Forest i čeka da File City dobije 50 prosperitetnih bodova kada napada igrača. Nakon što ga igrač porazi, Etemon odlazi u File City, no ubrzo ga izbace zbog njegovog drskog ponašanja. Nakon toga se može susresti kako prodaje Gold Banane u blizini regije Digital Bridge. Postiji informacija da će Etemon igraču s vremena na vrijeme prodati Metal Banana, koja se koristi za Digivoluciju u MetalEtemona, no nema konkretnih dokaza za taj podatak.

Digimon World 2 uredi

Etemon Digivoluira iz Ogremon, a Digivoluira u MetalEtemona. Pojavljuje se i kao boss tijekom 11. misije, a nakon toga se često može susresti u divljini po raznim domenama.

Digimon World 3 uredi

Etemon se može pronaći u regiji Asuka's West Sector, u domeni North Badlands West. Kada mu HP postane nizak tijekom borbe, često će se ga sam napuniti. Pobjeda nad njim može igraču donijeti Super Charge. Može se pronaći i u domeni Amaterasu's Duel Island, ali tu se igrač protiv njega može boriti samo kartama.

Digimon Digital Card Battle uredi

Etemon spada među Rijetke karte i na Ultra levelu je, a igrač ga može dobiti ukoliko na početku izabere Hawkmona za partnera.

Digimon Battle Spirit uredi

Etemon Digivoluira iz Sukamona.

Digimon World DS uredi

Etemon Digivoluira iz Ogremona, a dalje može Digivoluirati ili u MetalEtemona ili u Piedmona. Može se susresti u regiji Tropical Isles.

Digimon World Data Squad uredi

Etemon se može susresti u domeni Doomsday Foorest, a kada god se pojavi, promijeni se glazba u pozadini.

Digimon World Dawn/Dusk uredi

Etemon Digivoluira iz Minotarumona na LV34, a na LV46 Digivoluira u MetalEtemona. Može se susresti u regiji Proxy Island.

Digimon World Championship uredi

Etemon Digivoluira ili iz Sukamona, s 8 borbi, ili iz Ogremona, s 4 kazne, ili iz Meramona, s vremenom. U MetalEtemona Digivoluira s 50 Virus AP i 14 borbi od kojih postotak pobjeda mora biti 50%+. U igri, kada igrač dobije mail od osobe po imenu MOTHER, Virus Digivolucija opisuje se kao izlaganje Etemona virusima, što znači treniranje Virus AP-a.

Digimon V-Pet Version III uredi

Etemon Digivoluira iz Sukamona. Da bi se to dogodilo, igračev Sukamon mora imati barem 15 borbi s postotkom pobjede 40%+. Etemon je znatno jači od Andromona i Giromona, ostalih Ultra Digimona koji se pojavljuju u ovoj igri.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Love Serenade Šokantna serenada ラブ・セレナーデ Rabu Seranaado Concert Crush Serenadenschocker Etemon započinje sa svojim kreštavim pjevanjem i tako oduzima protivniku energiju.
Dark Spirits Mračna mreža ダークスピリッツ Daaku Supirittsu Dark Network Dunkles Netzwerk Napad koji ima dvije varijacije: (1) Etemon pusti kablove prepune mračne energije kako bi uništio neprijatelje, i (2) formira kuglu mračne energije koju baci na protivnika.
Etemon posjeduje i niz fizičkih napada među koje spadaju: Majmunska kandža, Leteći napad koljenom i Monkick
Dark Musical Mračni mjuzikl ダークミュージカル Daaku Myuushikaru Dark Musical
N/A
N/A

Zanimljivosti uredi

Vanjske veze uredi

Etemon na Digimon Wiki