Ernst von Mansfeld

Ernst von Mansfeld
Ilustracija.
Lični podaci
Rođenje o. 1580 Luxembourg, Španska Nizozemska
Smrt 29. novembar 1626 Rakovica, Bosanski Vilajet, Osmansko Carstvo
Vojna karijera
Vjernost  Habsburška Monarhija (do 1610)
Protestantska unija (1610-1621)
Elektorat Falačka (1621-1625)
 Danska (1625-1626)
Godine službe 1595 - 1626
Ratovi i bitke
Civilni život i rad

Ernst fon Mansfeld, zvan i grof Ernst fon Mansfeld ili grof Petar Ernst fon Mansfeld (158029. novembar 1626) je bio nemački vojskovođa i vođa plaćenika tokom Tridesetogodišnjeg rata.

Rana vojna iskustvaUredi

Vojno iskustvo je stekao u Mađarskoj, gde mu je rođak bio na visokom položaju u carskoj komandi. Kasnije je služio u vojsci nadvojvode Leopolda i tu je postao neprijatelj Habzburga. Iako je ostao katolik udružio se sa protestantskim kneževima i tokom prve faze Tridesetogodišnjeg rata bio je jedan od istaknutih vojskovođa.

Na čelu plaćenika u Tridestogodišnjem ratuUredi

Savojski vojvoda Karlo Emanuel I uputio je 1618. pod Mansfeldovim vodstvom 2000 vojnika da pomognu pobunu u Bohemiji. Zauzeo je Pilsen, ali tokom leta 1619. pobeđen je u bici kod Sablata. Posle toga ponudio je svoje usluge caru Ferdinandu II i ostao je jedno vreme neaktivan.

Fridrih V Palatinski ga postavlja na čelo svoje vojske u Bohemiji, a 1621. zaustavlja pokušaje Johana Cerklasa Tilija da zauzme Gornji Palatinat. Mansfeld prelazi u Rajnski Palatinat, gde zauzima Hagenau i sprečava pad Frankentala. Kasnije mu se pridružuje Fridrih V Palatinski, pa zajedno pobeđuju Johana Cerklasa Tilija u bici kod Vizloha 25. aprila 1622. godine. Mansfeld je harao Alzasom i Hesenom. Nije pljačkao samo neprijateljske oblasti. On je često predstavljao opasnost za oblasti koje je branio. Zbog toga je Fridrih V Palatinski bio prinuđen da otpusti Mansfeldovu vojsku.

Odlazak u Holandiju i EngleskuUredi

Mansfeld se pridružio Kristijanu Braunšvajskom, pa je vodio svoju vojsku kroz Lorenu, uništavajući usput sve duž svoga pohoda. U avgustu pobećuje Špance kraj Flera. Dolazi u Holandiju u službu Ujedinjenih provincija. Osvaja područja istočne Frizije, gde zauzima tvrđavu i ponovo njegova vojska pljačka i zlostavlja stanovništvo. Kao plaćenik i vođa plaćenika Mansfeld je često prekidao svoje ratne pohode i tražio način da skupi novac bilo pljačkom, bilo prodajom usluga svojih plaćenika onome tko ponudi više.

Tokom 1624. tri puta posećuje London, gde je bio slavljen kao heroj. Džejms I Stjuart oklevao je da mu da novac i ljude za obnovu Palatinata. Početkom 1625. ponovo prelazi u Holandiju.

Ponovo sa plaćenicima u NemačkojUredi

Tokom 1625. rat je bio obnovljen danskom invazijom pod vodstvom Hristijana IV Danskog. Mansfeld dolazi ponovo u Nemačku sa svojim plaćenicima. Albreht Valenštajn mu nanosi teški poraz 25. aprila 1626. u bici kod mosta Desau.

Mansfeld je ubrzo skupio novu vojsku, sa kojom je nameravao da napada nasledne habzburške zemlje u Austriji. Međutim progonio ga je Albreht Valenštajn sa svojom vojskom, pa Mansfeld skreće prema Mađarskoj, s ciljem da pomogne transilvanijskom knezu Betlemu Gaboru. Betlem Gabor je promenio politiku i pomirio se sa carem, pa i Mansfeld raspušta svoje plaćenike. Krenuo je prema Veneciji, ali kod Rakovice kraj Ilidže u tadašnjoj osmanskoj Bosni je obolio od sušice. Umro je 29. novembra 1626. i sahranjen je u Splitu.

LiteraturaUredi