Erich Pommer (20. jul 1889 – 8. maj 1966) bio je njemački filmski producent, poznat po tome što je producirao neke od najznačajnijih ostvarenja njemačke kinematografije u nijemoj i na početku zvučne ere, odnosno bio jedna od najuticajnijih ličnosti evropske kinematografije u međuratnom periodu.

Pommer je svoju karijeru započeo 1907. godine u berlinskoj podružnici francuske filmske kompanije Gaumont, a nakon kraćeg sudjelovanja u Prvom svjetskom ratu, gdje je ranjen, je 1915. osnovao vlastiti filmski studio Deutsche Eclair (Decla). U prvim godinama poslije rata taj je studio bio zaslužan za klasična ostvarenja kao što je Kabinet dr. Caligarija, kao i poticaj karijere uglednim sineastima kao što su F. W. Murnau i Fritz Lang. Kada je Decla film 1921. inkorporirana u UFA-u, Pommer je postao jedan od njenih direktora. Pod njegovim je vodstvom UFA imala niz komercijalnih uspjeha, ali ju je 1926. godine napustio i otišao u Hollywood gdje je boravio nekoliko godina, upoznavši se sa modernim filmskim tehnikama. U Njemačku se vrlo brzo vratio, te ponovno zaposlio u UFA-i gdje je igrao važnu ulogu u uvođenju zvučne tehnologije. Jedan od najpoznatijih filmova iz tog perioda je Plavi anđeo sa Marlene Dietrich.

Pommer je Njemačku ponovno napustio nakon dolaska nacista na vlast 1933. godine. Nekoliko godina je radio u Francuskoj, potom u Britaniji, gdje je, između ostalog, surađivao sa Alfredom Hitchcockom. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je boravio u SAD u krajnjem siromaštvu, ali su ga nakon završetka rata američke okupacijske vlasti angažirale da pomogne obnovi filmske industrije. Tom se prilikom Pommer istakao i na radu na sistemu dobrovoljne filmske cenzure poznatom kao Freiwillige Selbstkontrolle der Filmwirtschaft, a koji se ispočetka temeljio na hollywoodskom Haysovom kodeksu.

Vanjske veze uredi