Erich Maria Remarque

Erich Marija Remaque/Erih Marija Remark (Osnabrück, 22.6. 1898. - Locarno, 25.9. 1970.) bio je njemački knjževnik. Pravo ime Erich Paul Remark/Erih Paul Remark (po nacističkoj verziji Kramer).

Erich Maria Remarque
Biografske informacije
Rođenje22.6. 1898.
Osnabrück, Njemačka
Smrt25. 9. 1970. (dob: 72)
Locarno, Švicarska
Nacionalnostnjemačko
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac
Opus
Znamenita djela
Inspiracija

Biografija uredi

Erich Paul Remark je rođen u Osnabrück-u u katoličkoj radničkoj porodici. Sa osamnaest godina mobilizovan je i poslan na front (to je bilo u vrijeme Prvog svjetskog rata), gdje je ranjen komadićem šrapnela. Nakon rata promijenio je prezime u Remarque, što je i bilo prezime njegove porodice, dok ga njegov djed nije promijenio. Poslije rata radio je različite poslove, između ostalog bio je bibliotekar, učitelj, preduzetnik, novinar i izdavač.

1929. godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), kroman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj. Kao komparacija suprotno viđenje se može naći u djelu Oluja čelika (In Stahlgewittern) od Ernsta Jüngera.

1933. godine Nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski jevrej i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag). I u današnje vrijeme, u pojedinim biografijama ovog pisca stoji ova tvrdnja, sa već navedenim primjerom kao dokazom.

Od 1931. godine živi u Švajcarskoj, a 1939. godine emigrira u Sjedinjene Američke Države, zajedno sa prvom ženom Ilsa Jeanne Zamboui (s kojom se vjenčao i razveo dva puta), i njih dvoje postaju naturalizovani građani ove zemlje. Godine 1958. oženio se holivudskom glumicom Paulette Goddard, i ostao oženjen njom sve do svoje smrti 1970. godine.

1948. godine doseljava u Švajcarsku, gdje živi do smrti u 72 godini. Sahranjen je na groblju Ronco u Ticinu, Švajcarska, a na tom groblju je također sahranjena i Paulette Goddard.

Romani uredi

  • Im Westen nichts Neues (1929) - Na zapadu ništa novo
  • Der Weg zurück (1931) - Povratak
  • Drei Kameraden (1937) - Tri ratna druga
  • Liebe deinen Nächsten (1941) - Ljubi bližnjeg svoga
  • Arc de Triomphe (1946) - Trijumfalna kapija/Slavoluk pobjede
  • Der Funke Leben (1952) - Iskra života
  • Zeit zu leben und Zeit zu sterben (1954) - Vr(ij)eme za život i vr(ij)eme za smrt
  • Der schwarze Obelisk (1956) - Crni obelisk
  • Der Himmel kennt keine Günstlinge (1961) - Nebo ne zna za miljenike
  • Die Nacht von Lissabon (1963) - Noć u Lisabonu
  • Schatten im Paradies (izdato nakon njegove smrti, 1971) - Senke u raju

Vanjske veze uredi