Eric Himpton Holder, Jr. (21. januar 1951 -) je američki pravnik koji trenutno služi kao vrhovni advokat SAD u kabinetu predsjednika Baracka Obame. Prije dolaska na tu dužnost je služio kao sudac Vrhovnog suda Distrikta Columbia, federalni tužilac i zamjenik vrhovnog advokata u administraciji Billa Clintona. Za vrijeme izbora 2008. je bio pravni savjetnik u Obaminoj kampanji.

Eric Holder
Eric Holder


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
3. februar 2009
Predsjednik Barack Obama
Prethodnik Michael Mukasey
Na dužnosti
20. januar 2001 – 2. februar 2001
v.d.
Predsjednik George W. Bush
Prethodnik Janet Reno
Nasljednik John Ashcroft

Na dužnosti
13. jun 1997. – 20. januar 2001.
Predsjednik Bill Clinton
Prethodnik Jamie Gorelick
Nasljednik Larry Thompson

Rođen/a 21. 1. 1951. (1951-01-21) (dob: 73)
The Bronx, SAD
Politička stranka Demokratska stranka
Suprug/a Sharon Malone
Djeca Maya
Brooke
Eric
Alma mater Columbia University
Columbia Law School
Profesija advokat
Religija episkopalac

Holder je porijeklom sa Barbadosa, a pravni fakultet je završio 1975. nakon čega je stažirao u crnačkoj organizaciji NAACP i Ministarstvu pravde, gdje je služio od 1976. do 1988. kada ga je predsjednik Ronald Reagan imenovao vrhovnim sucem distrikta Columbia. 1992. ga je predsjednik Clinton imenovao federalnim tužiocem, a godine 1997. zamjenikom ministra pravde. Na tom je mjestu ostao sve do kraja Clintonovog mandata te sudjelovao u kontroverznim pomilovanjima poznatima kao afera Pardongate. Od 2001. do 2008. se bavio privatnom praksom.

Holder se smatra jednim od lijevo orijentiranih članova Obamine administracije; otprije je poznato njegovo protivljenje smrtnoj kazni, a nakon dolaska na dužnost je više puta izrazio želju da se zatvori logor u Guanatanamu te uvedu stroža ograničenja posjedovanja oružja od strane američkih građana. Holder je sudskom tužbom napao kontroverzni anti-imigrantski zakon u Arizoni smatrajući ga povredom ljudskih prava ilegalnih imigranata i uvođenjem rasističkih kriterija u provođenje zakona.

Njegova izjava da su Amerikanci "nacija kukavica" zbog navodne nespremnosti da se suoče s rasnim pitanjima je izazvala kontroverze, dok je najava da će se Khalidu Sheikhu Mohammedu, glavnom okrivljeniku za napade 11. septembra, suditi u New Yorku pred redovnim sudom izazvala žestoke kritike od građana i žrtava. Holder je također predmet kontroverzi zbog odluke da obustavi postupak protiv Nove partije crnih pantera čiji su članovi zastrašivali birače za vrijeme izbora 2008. u Philadelphiji.

Eksterni linkovi uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Jamie Gorelick
zamjenik vrhovnog advokata SAD
Služio pod: Bill Clinton

1997–2001
Slijedi:
Larry Thompson
Prethodi:
Janet Reno
Vrhovni advokat SAD
v.d.

2001
Slijedi:
John Ashcroft
Prethodi:
Michael Mukasey
vrhovni advoklat SAD
Služio pod: Barack Obama

2009–
Slijedi:
Incumbent
Protokolarna hijerarhija SAD
Prethodi:
Robert Gates
Protokolarna hijerarhija SAD
Attorney General
Slijedi:
Ken Salazar
Nasljedni red predsjednika SAD
Prethodi:
Robert Gates
7. po liniiji nasljeđivanja
Vrhovni advokat
Slijedi:
Ken Salazar