Eric Campbell (glumac)

Alfred Eric Campbell (Cheshire, 26. april 1879 - Hollywood, 20. decembar 1917) je bio engleski glumac i komičar, najpoznatiji po suradnji sa Charlesom Chaplinom u filmovima koje je snimao za Mutual Film.

Eric Campbell
Biografske informacije
RođenjeAlfred Eric Campbell
(1879-04-26)26. 4. 1879.
Cheshire, Engleska
Smrt20. 12. 1917. (dob: 38)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
SupružnikFanny Gertrude Robotham (1901-1917)
Pearl Gillman (1917)
Opus
Djelatni period1916 - 1917 (na filmu)

Campbell se rodio u Engleskoj, ali je karijeru započeo po lokalnim kazalištima u Walesu i Škotskoj, pa se zbog toga dugo vremena pogrešno smatralo da je rodom iz Škotske. Tamo ga je otkrio znameniti engleski kazališni impresario Fred Karno i zaključio kako bi Campbellova impozatna visina i bariton mogli savršeno poslužiti u njegovim slapstick komedijama. Campbell se priključio Karnovoj trupi, gdje mu je pomoćnik bio buduća komičarska zvijezda Stan Laurel. Godine 1914. se preselio u SAD gdje je neko vrijeme glumio na Broadwayu. Tamo ga je 1916. vidio Chaplin i ponudio mu angažman u filmovima, na što je Campbell pristao. U Chaplinovim filmovima je Campbell uvijek glumio negativce, nasilnike i suparnike Chaplinovog lika, ali su u stvarnom životu Chaplin i Campbell bili dobri prijatelji. Kada je Chaplinu istekao ugovor za Mutual Film, zajedno sa sobom ga je doveo u kompaniju First National i "posudio" partnerici Mary Pickford za njen film Amarilly of Clothes-Line Alley, nadajući se da će preko tog filma i sam postati zvijezda.

Prije nego što se to dogodilo je Campbella pogodila serija ličnih tragedija i skandala. 9. jula 1917. mu je supruga iznenada umrla od srčanog udara. Nedugo potom je njegovu kćer Una, dok je kupovala crninu za pogreb, doživjela prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena. 12. septembra je Campbell, dok je još bio u žalovanju, na jednoj zabavi upoznao Pearl Gilman, vodviljsku zabavljačicu notornu po udajama i razvodima za bogate muškarce. Samo pet dana kasnije su se vjenčali, da bi nakon dva mjeseca Gilman podnijela tužbu za razvod, optuživši ga za pijanstvo i zlostavljanje. Gilman se nakon toga iz svoje kuće preselio u bungalov kod Chaplina. Na jednoj zabavi se napio i sjeo za volan, sletio s ceste i poginuo.

Škotski sineast Kevin Macdonald je Campbellu 1996. posvetio dokumentarni film Chaplin's Goliath.


Filmografija uredi

Godina Film Uloge Napomene
1916 The Floorwalker Nadzornik prodaje
The Fireman Vođa brigade
The Vagabond Ciganski poglavica
The Count Krojač
The Pawnshop Provalnik
Behind the Screen Golijat (scenski radnik)
The Rink Mr. Stout, Ednin obožavatelj
1917 Easy Street Nasilnik
The Cure Baca
The Immigrant Glavni konobar
The Adventurer Udvarač

Izvori uredi

Vanjske veze uredi