Epruvete u stalku

Epruveta (franc. éprouvette) je staklena posuda koja se koristi u laboratorijima. Epruvete (kušalice) najčešće se koriste za izvođenje reakcija mokrim putem. Različitih su veličina, od malenih mikroepruveta do velikih epruveta za kemijske reakcije i pohranu kemikalija. Najčešće se upotrebljavaju epruvete duge najmanje 15 cm, a promjera najmanje 15 mm. Mogu biti gradirane - podijeljene na milimetre i njihove desete dijelove ili mililitre te negradirane tj. bez oznaka za količinu tvari koje mogu sadržavati.

Vrste epruvetaUredi

Epruvete od vatrostalnog staklaUredi

Koriste se za analizu čistih tvari. Od običnih se epruvete razlikuju po tome što su puno deblje i mogu podnijeti veće temperature, te se mogu duže izlagati plamenu.

Epruvete od brušenog staklaUredi

Imaju brušeno grlo koje se može začepiti prikladnim čepom od brušenog stakla, te se kao takve mogu koristiti za za mućkanje i odlaganje tekućina, čak i nagrizajućih. Volumen im je od 5 do 500 ml, a promjera su 1 do 2 cm. Kao i obične epruvete mogu biti graduirane i negraduirane.

Epruvete s bočnim nastavkomUredi

Nazivaju se još i epruvete za odsisavanje. Koriste se za filtriranje manjih volumena tekućina i za razvijanje manjih količina plinova.