Epica je nizozemski symphonic metal sastav koji često koristi elemente opere i death vokale, također izvodeći neke pjesme na latinskom jeziku. Osnivač je gitarist i vokal Mark Jansen nakon odlaska iz grupe After Forever.

Epica
Epica Hellfest 2007 22.jpg
Generalne informacije
Žanr(ovi) symphonic metal
Aktivni period 2003. - danas
Diskografska kuća Nuclear Blast, British Plastic Head
Članovi Simone Simons
Mark Jansen
Ad Sluijter
Yves Huts
Coen Janssen
Bivši članovi Jeroen Simons
Službene stranice
Službene stranice

ŽivotopisUredi

Rane 2002. Mark Jansen napušta After Forever i počinje tražiti glazbenike za osnivanje nove grupe, isprva nazvane Sahara Dust. Krajem 2002. bend je angažirao Helenu Michaelsen (iz Trail of Tears) kao frontwoman, ali ubrzo je bila zamijenjena s tada nepoznatom mezzo-sopran pjevačicom Simone Simons, Jansenovom tadašnjom djevojkom. Band su dopunili gitarist Ad Sluijter, bubnjar Jeroen Simons, basist Yves Huts i klavijaturist Coen Janssen. Ime su promijenili u Epica, inspirirani Kamelotovim albumom Epica.

Prvi album The Phantom Agony producirao je Sascha Paeth (producent za bendove kao što su Angra, Rhapsody of Fire i Kamelot) i izašao je 2003.

Drugi album Consign To Oblivion bio je inspiriran kulturom Maya civilizacije. Tada se Epica pridružila Kamelotu na nekim njihovim turnejama, a Simone Simons kao gostujući vokal na jednom njihovom albumu.

Epicin The Score - An Epic Journey izašao je u rujnu 2005. i postao soundtrack za nizozemski film Joyride. U 2005. i 2006. Epica je otišla na prvu turneju Sjevernom Amerikom s Kamelotom. Nakon turneje bubnjar Jeroen Simons napušta bend. U prosincu Ariën Van Weesenbeek je postao novi bubnjar na njihovom novom albumu.

U rujnu 2007., Epica prvi put odlazi samostalno na Sjevernoameričku turneju. To također promovira njihov najnoviji album kojeg su počeli snimati krajem 2006.

ČlanoviUredi

Bivši članoviUredi

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

SingloviUredi

DVDUredi

Vanjske vezeUredi