Eparhija srednjoevropska

Eparhija srednjoevropska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija srednjoevropska
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država Njemačka
Sjedište Hildeshajm
Osnovana 1990.
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Sergije
Čin arhijereja Episkop
Titula arhijereja Episkop srednjoevropski

Nadležni arhijerej je gospodin Konstantin, a sjedište eparhije se nalazi u Hildeshajmu.

Osnivanje uredi

Srednjoevropska eparhija osnovana je 6. decembra 1990. godine na vanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora. Od do tada postojeće Zapadnoevropske eparhije osnovane su dve samostalne eparhije: Britansko-skandinavska sa sjedištem u Stokholmu i Srednjoevropska sa sjedištem u Himelstiru. U sastav Srednjoevropske eparhije ušle su sljedeće države: Njemačka, Austrija, Švajcarska, Španija i Italija. Za prvog episkopa Srednjoevropske eparhije, 23. maja 1991, izabran je protosinđel Konstantin Đokić, dotadašnji profesor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima.

Eparhija je vremenom pretrpjela izvjesne teritorijalne promjene. Godine 1994. područje Italije pripojeno je Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, a Španija novoosnovanoj Zapadnoevropskoj eparhiji. U sastavu Srednjoevropske eparhije ostale su crkvene opštine i parohije u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Stanje uredi

Zahvaljujući episkopu Konstantinu, sveštenstvu i vjernom narodu u proteklom periodu postignuti su zapaženi rezultati: zanovljen je sveštenički kadar koji je znatno podmlađen, osnovano je 37 novih crkvenih opština i 57 novih parohija, sagrađen je i kupljen u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve veliki broj hramova, otvorene su eparhijske kancelarije u Himelstiru, Minhenu, Beču i Cirihu, obnovljen je list „Crkva“, osnovani su Fond za misiju i Fond za omladinu. Sa blagoslovom episkopa Konstantina školuje se zavidan broj učenik u bogoslovijama, kao i veći broj studenata na pravoslavnim bogoslovskim fakultetima u Beogradu, Foči i Minhenu.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi