Eorcenberht od Kenta

Eorcenberht od Kenta (također Ærconberht, Earconberht ili Earconbert) (? - 14. jul 664) bio je anglosaksonski kralj Kenta od 640. do smrti.[1]

Bio je sin prethodnog kralja Eadbalda, a neki izvori navode da mu je majka bila franačka princeza Emma od Austrazije. Drugi izvori navode da je imao starijeg brata Eormenreda koji je ili bio namjerno "preskočen" prilikom nasljeđivanja ili bio zajednički vladar u prvim godinama nakon očeve smrti.

Za razliku od oca, koji je neko vrijeme koketirao sa paganstvom, Eorcenberht se pokazao kao potpuno kršćanski kralj. Beda Uvaženi navodi da je bio prvi anglosaksonski vladar koji je naredio da se unište paganski "idoli" te tjerao svoje podanike na Korizmu. Kada je godine 655. umro Sveti Honorije, Eorcenberht je na ispražnjenu stolicu kenterberijskog nadbiskupa imenovao Deusdedita, prvog Anglosaksonca na toj dužnosti.

Oženio se za Seaxburh, kćer istočnoanglijskog kralja Anne. Sa njom je imao dva sina - Ecgberthta i Hlotherea - koji će obojica postati kraljevi, te dvije kćeri - Eorcengotu i Ermenildu, koje će obje postati svetice.

Fusnote uredi

  1. Bede; Jane, L. C. (translator) (1903), Ecclesiastical History of the English People, 3 

Literatura uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Eadbald
Kralj Kenta
640–664
Slijedi:
Ecgberht