Enver Kazaz (Ilijaš, 15. januara 1962.), bosanskohercegovački teoretičar književnosti. Završio je studij na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1985. Pohađao je postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je odbranio magistarski rad pod nazivom: Poezija Muse Ćazima Ćatića – književno naslijeđe i duh moderne 1991. Doktorsku disertaciju pod nazivom: Bošnjački roman XX vijeka odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2000. Radio je u Institutu za književnost u Sarajevu u periodu 1986-1992. Na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu radi od 1996. Profesor je za područja bosanskohercegovačke i hrvatske književnosti i komparativne južne slavistike.

Enver Kazaz
Biografske informacije
Rođenje1962. (dob: 61–62)
Kamenica, NR BiH, FNRJ
Obrazovanje
Alma materFilozofski fakultet u Sarajevu
Zanimanjefilolog, esejist, publicist, sveučilišni nastavnik
Opus
Književne vrstehistorija književnosti, književna kritika

Enver Kazaz bavi se književnom historijom, književnom kritikom, historijom književnosti i političkom publicistikom. Objavio je i priredio veći broj knjiga, radova, ogleda i studija u brojnim časopisima i zbornicima (Izraz, Lica, Život, Diwan, Sarajevske sveske, Bosna franciscana). Bio je glavni urednik u izdavačkoj kući Zoro i glavni urednik časopisa Lica, te član redakcije časopisa Književna revija i časopisa Sarajevske sveske. Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine.

Bibliografija uredi

  • Musa Ćazim Ćatić – književno naslijeđe i duh moderne, Centar za kulturu, Tešanj 1997. (COBISS.BH).
  • Morfologija palimpsesta, Centar za kulturu, Tešanj 1999. (COBISS.BH).
  • Antologija bosanskohercegovačke pripovijetke XX vijeka (koautori Ivan Lovrenović i Nikola Kovač, Alef, Sarajevo 2000. (COBISS.BH).
  • Bošnjački roman XX vijeka, Naklada Zoro, Zagreb-Sarajevo 2004. (COBISS.BH).
  • Neprijatelj ili susjed u kući, Rabic, Sarajevo 2008. (COBISS.BH).
  • Traži se, Međunarodni centar za mir, Sarajevo 1996. (poezija). (COBISS.BH).

Vanjske veze uredi