Enver Hoxhaj

(Preusmjereno sa stranice Enver Hodžaj)

Enver Hoxhaj (fonetski: Enver Hodžic) je kosovski političar koji od 22. februara 2011. godine vrši dužnost ministra spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo.

Enver Hoxhaj

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
22. februar 2011
Predsjednik Atifete Jahjaga (april 2011 - )
Predsjednik vlade Hashim Thaçi
Prethodnik Skënder Hyseni[1]

Politička stranka Demokratski savez Kosova

U procesu pregovora (2005. – 2007. godine), koji je predvodio Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN, predsednik Marti Ahtisari, g. Enver Hodžic bio je član delegacije kosovsko-metohijskih Albanaca na svim sastancima. Rezultat Ahtisarijevog dokumenta bio je sveobuhvatni predlog za nezavisnost Kosova i Metohije.

Kao predsednik Komisije za obrazovanje, kulturu i omladinu AP Kosova i Metohije, bio je najjači glas u oblasti obrazovanja, omladine i modernizacije AP Kosova i Metohije.

Na dan 9. januara 2008. godine, g. Enver Hodžic izabran je na dužnost ministra obrazovanja, nauke i tehnologije.

G. Enver Hodžic diplomirao je 1993. godine na Univerzitetu u Prištini, na katedri za istoriju. Svoje redovne studije nastavio je na Univerzitetu u Beču, na Fakultetu humanističkih nauka (Geisteswissenschaftliche Fakultät), gde je pohađao predavanja u oblastima istorijskih i političkih nauka. Posle opsežnih istraživanja koje je obavljao u periodu od 1994.-2000. godine na univerzitetima u Beču, Berlinu, Minhenu, Rimu, Bolonji, Firenci i Parizu, uspešno je odbranio svoju doktorsku tezu.

U toku svog boravka u Austriji, bio je naučni saradnik na Univerzitetu u Beču i u periodu od 1996.-2000. godine rukovodilac istraživačke ekipe za Balkan na Institutu za ljudska prava „Ludvig Bolcman“ (Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte).

U periodu 2003.-2004. bio je naučni saradnik (fellow) u Centru za studije globalnog upravljanja na Londonskom ekonomskom fakultetu (London School of Economics – Center for Study of the Global Governance). Objavljivao je naučne radove na engleskom, nemačkom i albanskom jeziku na teme etničke pripadnosti, nacionalizma, identiteta i etničkih sukoba.

Pored toga, držao je razna predavanja na većem broju svetskih univerziteta, kao što su Univerzitet Oksford, Univerzitetski koledž u Londonu, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Kolumbija, i mnogi drugi.

2006. godine izabran je za vanrednog profesora na Katedri za političke nauke na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Tečno govori i piše na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku.

Živi u Prištini sa suprugom Remzijom, sa sinom Ljirijem i ćerkom Leom.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi