Enrico Mattei (21. april 1906 - 27. oktobar 1962) bio je italijanski demokršćanski političar i privrednik, najpoznatiji po tome što je od 1945. do smrti vodio državno naftno poduzeće ENI. Na tom se mjestu iskazao kao izuzetno vješti administrator i menadžer, učinivši ENI jednim od motora italijanskog ekonomskog buma, ali je također akumulirao izuzetnu moć učinivši ga svojevrsnom državom u državi, a sebe jednom od najuticajnijih ličnosti Prve republike. Mattei je na čelu ENI inzistirao na tome da Italija postigne energetsku nezavisnost, odnosno da energetske potrebe stvorene naglom industrijalizacijom zadovoljava iz alternativnih izvora, bilo da je riječ o prirodnom plinu, bilo o relativno jeftinoj nafti iz nedavno dekoloniziranih zemalja Bliskog istoka, bilo iz zemalja Istočnog bloka. Mattei je pred kraj života stekao izuzetno veliki broj neprijatelja, kako u američkoj vladi i njenim naftnim kompanijama (koje je prozvao Sedam sestara), tako i u Francuskoj zbog logističke podrške borcima za nezavisnost Alžira. Poginuo je padu aviona koji je službeno bio proglašen nesrećom, ali za koga danas postoji široko uvriježeno mišljenje da je riječ o atentatu.

Matteijeva smrt je 1970. godine bila predmetom istrage novinara Maura De Maura koji je tom prilikom i sam nestao bez traga, a što se tradicionalno pripisuje sicilijanskoj mafiji. Ti su događaji 1972. postali predmetom igranog filma Il caso Mattei, u kome je Matteijev lik tumačio Gian Maria Volonte.

Godine 2000. je Transmediteranski plinovod, kojim se Italija opskrbljuje plinom iz zemalja Magreba, dobio ime Plinovod Enrica Matteija.

Vanjske veze uredi