Pogledajte također Henok, Kajinov sin.

Henok ili Henoh (hebr. חֲנוֹךְ, grč. Ενώχ, arap. دريس)), po biblijskoj tradiciji sedmi po redu patrijarh, sin Jeredov i otac Metušalahov (Post 5,18-24).[1] Drugi je Henok bio Kajinov sin.

Henok
Henok i Ilija, ikona
Rođen/aHenok
Suprug/aEdna
DjecaMetušalah
još sinova i kćeri
RoditeljiJered i Baraka
RodbinaMahalalel - djed
Lamek - unuk
Henok
Štuje se u Armenskoj apostolskoj Crkvi
Armenskoj katoličkoj Crkvi
Kalendar svetaca 30. srpnja

Iako se samo kratko spominje u Knjizi postanka, Henok je postao neizostavan dio židovskog, a posredno i djelomično i kršćanskog misticizma. Za njega se u Bibliji kaže da je bio pravedan ("hodio je s Bogom"), a ne spominje se da je umro, nego ga je "Jahve uzeo k sebi".[2] O njegovom uznesenju na nebo gdje je, prema tradiciji, otkrio tajne zagrobnog života, opisao anđele, mesijanska viđenja i posljednji sud, nastale su drevne legende.

Henok je glavni lik hebrejske apokrifne apokaliptične književnosti. Pripisuje mu se apokrifni spis Henokova knjiga, napisana vjerojatno u 2. stoljeću pr. Kr.[3], a sačuvana u etiopskom prijevodu i grčkim fragmentima.[4]

U kršćanstvuUredi

Henok je, s obzirom na svoju kasniju apokrifnu reputaciju, dosta kratko spomenut u starozavjetnoj Knjizi Postanka (Pos 5,18-24) te nabrojen u Prvoj knjizi Ljetopisa (1 Ljet 1-1,5), kao sedmi nakon Adama, iza svoga oca Jareda. Zbog svoje pravednosti nije umro kao njegovi preci, već ga je Bog uzdignuo na nebo. Ukratko, o Henoku u Bibliji stoji zapisano sljedeće[5] [6]:

Kad je Jeredu bilo sto i šezdeset i dvije godine, rodi mu se sin Henok. Po rođenju Henokovu, Jered je živio osam stotina godina, te mu se rodilo još sinova i kćeri. Jered poživje u svemu devet stotina šezdeset i dvije godine. Kad je Henoku bilo šezdeset i pet godina, rodi mu se Metušalah. Henok je hodio s Bogom. Po rođenju Metušalahovu, Henok je živio trista godina, te mu se rodilo još sinova i kćeri. Henok poživje u svemu trista šezdeset i pet godina. Henok je hodio s Bogom, potom iščeznu; Bog ga uze.

U Novom zavjetu nalaze se tri reference na starozavjetnog proroka Henoka. Prvo se kratko spominje u Evanđelju po Luki (Lk 3,37)[7], u dijelu gdje se nabraja Isusovo rodoslovlje od Adama do Josipa. Zatim se drugi put spominje u Poslanici Hebrejima (Heb 11,5)[8], gdje stoji:

Vjerom bi Henok prenesen da ne vidi smrti, i ne nađe se, jer ga Bog prenese. Doista, prije nego bi prenesen dobi svjedočanstvo da je ugodio Bogu.

Treći spomen nalazi se u Judinoj poslanici (Jd 1,14-15) u kojoj piše sljedeće[9]:

Ali o njima proreče Henok, sedmi Adamov potomak: "Gle dolazi Gospodin s tisućama svojih svetih, suditi svima i kazniti sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela koja bezbožno počiniše, i za sve drske riječi koje bezbožni grješnici izgovoriše protiv njega."

Suvremeni znanstvenici vjeruju da je ovaj odlomak preuzet iz prvog poglavlja Henokove knjige, koja je dio etiopskog pravoslavnog kanona.[10]

U islamuUredi

Glavni članak: Idris (prorok)

U Kuranu se spominje dvaput kao prorok pod imenom Idris: "I Ismailu, i Idrisu, i Zulkiflu, a svi su oni bili strpljivi." (El-Enbija’:85)

"I spomeni u Knjizi Idrisa! On je bio istinoljubiv, vjerovjesnik, i Mi smo ga na visoko mjesto digli." (Merjem:56-57)

Kuran ne donosi detalje iz njegova života, niti njegovo poučavanje, a ne spominje niti povjesni period u kojem je živio.[11]

Apokrifne Henokove knjigeUredi

Glavni članak: Knjiga proroka Henoka

Tradicija je Henoku pripisala autorstvo nad tri apokrifne knjige:

BilješkeUredi

 1. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 8.
 2. Opća enciklopedija, sv. III, str. 390.
 3. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 204.
 4. Opća enciklopedija, sv. III, str. 390.
 5. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 8.-9.
 6. Laurence, Richard, str. 7.
 7. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 1160.
 8. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 1330.
 9. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 1357.
 10. Laurence, Richard, str. 49.-50.
 11. „sahwa.info”. Arhivirano iz originala 2016-03-04. https://web.archive.org/web/20160304220321/http://sahwa.info/downloads/knjige/sira%20poslanika/vjerovjesnici/4idrisa.htm. Pristupljeno 2013-05-01. 

LiteraturaUredi

Vanjske vezeUredi