Otvori glavni meni

Enmerkar je, prema Sumerskom popisu kraljeva, bio graditelj Uruka u drevnom Sumeru, te vladao "420 godina" (ili 900 prema nekim kopijama).

Popis kraljeva navodi da jke donio službeno kraljevanje iz grada E-ana, nakon što mu je otac Mesh-ki-ang-gasher, sin Utuov, had "ušao u more i nestao."

Enmerkar je poznat kao junak nekoliko sumerskih legendi, od kojih je najpoznatija Enmerkar i Gospodar Aratte, gdje se spominje priča o tome kako su različiti jezici zbunili čovječanstvo. U njoj se naziva 'sinom Utua' (sumerskog boga sunca). Osim što je osnovao Uruk, spominje se kako je sagradio hram u Eriduu, te mu se čak pripisuje izum pisma - a za što je svrha bila prijetiti Aratti da mu se pokori.

David Rohl tvrdi da postoje paralele između Enmerkara, osnivača Uruka, i Nimroda Lovca, osnivača Ereča (biblijsko ime Uruka) u Knjizi postanka i graditelja Kule Babilonske u post-biblijskim legendama. Rohl je čak pretpostavio da je Eridu kraj Ura bio prvotna lokacija biblijskog Babilona, te da je tamo pronađeni nedovršeni zigurat, najstariji i najveći u mezopotamiji, bio biblijska kula[1]

PovezanoUredi

IzvoriUredi

  1. Legends: The Genesis of Civilization and The Lost Testament by David Rohl

Vanjske vezeUredi