Enigmatski klub "Lavirint" Maglaj

Enigmatski klub "Lavirint" Maglaj (skraćeni naziv EK "Lavirint").

Razgovori oko formiranja kluba započeli su u ljeto 1982. godine, a posljednje pripreme izvršene su tokom novembra i decembra iste godine. Osnivačka skupština održana je 30. XII. 1982, a upis u registar udruženja građana pri SUP-u Maglaj obavljen je 6. I. 1983. godine. U sastav predsjedništva izabrani su Aladin Mahmutović (predsjednik), Namik Buturović, Radovan Bojanović (sekretar), Vesna Radović i Goran Panić. Oko kluba su se okupili sastavljači Salim Bečirović, Suad Hodžić, Nermina Jusufbašić, Adin Medžić, Perica Šarčević i dr.

Osnivanje kluba u Maglaju izazvalo je veliko zanimanje među mještanima, posebno među omladinom, pa je ubrzo broj članova narastao na 60. Klub je imao sjedište pri omladinskom domu u prostorijama stare osnovne škole "Sulejman Omerović-Car". Na Radio-Maglaju počelo je emitovanje muzičko-zabavne emisije "Muzičko ćaskanje", koju je uređivao i vodio A. Mahmutović, a u kojoj su veliki dio sadržaja ispunjavale razne zagonetke (ispunjaljke, radiorebus i sl.). U tvorničkom listu Natron" klub je dobio jednu stranicu, čije uređivanje je počelo od prvog broja u 1983. godini.

Program rada za 1983. godinu predviđao je saradnju sa drugim zagonetačkim klubovima iz tadašnje Jugoslavije, održavanje lokalnog prvenstva u rješavanju zagonetaka, učestvovanje na enigmatskim manifestacijama u zemlji, proširenje saradnje u enigmatskim i lokalnim listovima te učestvovanje u formiranju Saveza enigmatskih klubova (SEK) BiH i samoupravno povezivanje sa ZD "Čvorom". Izdana su i (najmanje) dva broja Lavirintovog biltena.

Izvori uredi