Enigmatska bibliografija

Enigmatska (zagonetačka) bibliografija, knjiga (ili kakav drugi izvor) koji registruje sve ono što se odnosi na enigmatiku: enigmatske članke, knjige, zagonetke, listove, klubove, društva, manifestacije, takmičenja, nagrade itd.

Takve knjige i izvori rijetke su i kod nas i u svijetu.:

  • Archer Taylor izdao je 1939. u Helsinkiju, na engleskom jeziku, "A bibliography of riddles" (Bibliografija zagonetaka) na nekih 176 stranica.
  • Inspirisan tim djelom znameniti italijanski zagonetački teoretičar i urednik Aldo Santi izdao je u Firenci 1952. godine djelo "Bibliografija della Enigmistica" (Bibliografija enigmatike) s 2403 natuknice na 400 stranica u 666 numerisanih primjeraka.
  • Godine 1978. izdao je u Bjelovaru Slavko Peleh Bibliografiju enigmatike na 144 stranice u 555 numerisanih primjeraka, u kojoj je popisao 1167 natuknica iz vremenskog perioda 17. vijek - kraj 1977. godine.
  • Godine 1981. izdao je Roman Nowoszewski u Varšavi brošuru na 16 stranica s naslovom: "Bibliografia szaradziarstwa : kluby, biesiedy" (Bibliografija zagonetaštva).

Kasnije su u Bjelovaru izdane bibliografije koje se odnose na pojedine zagonetačke listove i rubrike:

Nekada je EUČ dodjeljivao godišnju Međunarodnu enigmatsku nagradu Bibliograf (MEN Bibliograf) za najbolji prilog enigmatskoj bibliografiji u vidu knjige ili napisa.

Izvori uredi