Engleski pointer

Engleski pointer (engl. English Pointer) je rasa lovačkog psa. Jedan je od nekoliko vrsta pointera. Najčešće se koristi za pronalaženje divljači.

Engleski pointer
Pointer
PorekloEngleska
Osobine
TežinaMužjak20 — 30 kg
Ženka20 — 25 kg
VisinaMužjak60 — 69 cm
Ženka58 — 65 cm
Dlakakratka, glatka i sjajna
Bojalimunska,
bela,
narandžasto-bela,
jetreno-bela i
crno-bela
Životni vek10 — 12 godina
Klasifikacija / standardi
FCIGrupa 7, Sekcija 2 #1standard
AKCSportingstandard
ANKCGroup 3 (Gundogs)standard
CKCGroup 1 - Sporting Dogsstandard
KC (UK)Gundogstandard
NZKCGundogstandard
UKCGun Dogsstandard
Domaći pas (Canis lupus familiaris)

Zajedno sa retriverima i španijelima, pointeri čine jednu veću grupu rasa lovačkih pasa koja se u Britaniji zove gandog (engl. Gundog). Naziv pointer potiče od engleskog glagola to point — „pokazati”, rase ovog tipa i čine kada pronađu lovinu. Ovako psi pokazuju lovcu mesto gde se lovina nalazi i da je postavi u svoj puškomet. Veoma je bitno da ove rase ne uplaše lovinu, odnosno da prilikom pronalaska lovine stoje mirno i njuškom pokazuju na plijen (za razliku od španijela koji istu kada nađu, automatski i „dignu” — mnogi profinjeni lovci sa pointerima smatraju lov sa španijelima „ribolovom sa dinamitom”). Kod ovih rasa lovački instinkt se mora pokazati već u drugom mesecu života, a onda se stavlja akcenat na treniranje mirnoće prilikom „pointiranja”.

Pointerske rase su se prvobitno koristile od strane lovaca koji su svoju lovinu hvatali mrežama. Pas bi se zaledio ili postavio u sebi svojstven položaj (ovako je engleski glagol to set — „staviti”, „postaviti”, dao svim seterima ime), koji je dozvoljavao lovcu da baci mrežu preko lovine.

Kada je u pitanju eksterijer, pointerske rase dolaze u svim mogućim varijetetima krzna, od kratkodlakih pointera, preko oštrodlakih rasa do svilenkastih setera.

Spoljašnjost uredi

Mogu biti crno-bele boje, narandžasto-bele, a ni jednobojni beli ili trobojni nisu retkost.

Temperament uredi

Vrlo su živahni i izdržljivi psi, pa im je potrebno dosta slobode i kretanja; sa decom i ostalim psima vrlo su miroljubivi i prijatni. Nivo agresivnosti im je toliko nizak da skoro pa i ne postoji.

Zdravlje uredi

Imaju nešto osetljiviju kožu od drugih ptičara, pa ih je potrebno češće čistiti od kožnih parazita.

Istorija uredi

Karakteristike rase uredi

Njuška i rub očiju su crni, a kod pasa limunske boje i kod belih pasa su svetliji. Srednje duge uši postavljene su prilično visoko, tesno priljubljene uz glavu i na donjem delu šiljaste. Rep je srednje dužine, postavljen ravno u visini leđne linije. Dlaka je kratka, glatka i sjajna. Boje: limunska, bela, narandžasto-bela, jetreno-bela i crno-bela. Može biti i jednobojan. Doživi 10 do 12 godina starosti.

Englezi su oplemenili starog španskog goniča. Pointeru je specijalnost traženje, praćenje i ukazivanje. Kada stoji visoko diže glavu i intenzivno prikuplja miris. Traži izuzetno brzo po velikom prostoru i jako se udaljuje od lovca. Kada se postavi na specifičan način stvara jedinstvenu sliku — čini se kao bela tačka u polju (engl. point — „tačka”), po čemu je i dobio ime.

Spoljašnje veze uredi