Engleske unitarne jedinice

Engleske unitarne jedinice ili Unitarne vlasti (engleski: Unitary authorities of England) su jedna specifična engleska administrativna jedinica. Pojedostavljeno rečeno one su lokalna administracija odgovorna za pružanje svih usluga lokalne uprave unutar svog okruga.

Engleske unitarne jedinice
Unitary authorities of England
Karta Engleske sa pozicijom unitarnih jedinica
U sastavu Engleske
Upravni oblik lokalna uprava

Karakteristike uredi

Kako inače brojni dijelovi Engleske imaju dva nivoa lokalna uprave, a to su; Vijeća (savjeti, odbori) grofovija i Vijeća distrikta, okruga i gradova, koji se potpuno odvojeno bave svaki svojim resorima, odnosno svim onim što spada pod lokalnu upravu, a to je;

Za razliku od tog Unitarne jedinice se bave svim tim zajedno.[1]

Unitarne jedinice najčešće omogućuju malim grofovijama i velikim gradovima da imaju odvojenu lokalnu administraciju po svojim slabije urbaniziranim dijelovima, tamo gdje bi podjela na okruge bila nepraktična i preskupa.

Postoje tri glavna tipa unitarnih jedinica, to su Unitarne jedinice countya, Londonskih borougha i metropolitanskih borougha.[1]

Danas ih ima 56[2], pokrivaju teren od 33 km² do 5013 km², i imaju od 40.000 do 500.000 stanovnika.

Historija uredi

Oformljene su nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi 1992., kojim je izmijenjen Zakon o lokalnoj upravi iz 1972. kako bi se omogućila egzistencija onih grofovija koje nisu imale po nekoliko distrikta.

Većina unitarnih jedinica je osnovana tokom 1990-ih, a daljnji ciklus njihova osnivanja desio se 2009. godine.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Understand how your council works” (engleski). UK Government. Pristupljeno 20. 9. 2016. 
  2. „Counties, Non-metropolitan Districts and Unitary Authorities” (engleski). Webarchive. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-05. Pristupljeno 20. 9. 2016. 

Vanjske veze uredi