Lista likova serije Lud, zbunjen, normalan

(Preusmjereno sa stranice Enes Hadžiethemćumurović)

Na ovoj stranici nalazi se popis likova iz televizijske serije Lud, zbunjen, normalan, s njihovim kratkim biografijama.

Glavni likovi uredi

Glumac Lik Sezone Broj epizoda
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Mustafa Nadarević Izet Fazlinović Glavni 309
Senad Bašić Faruk Fazlinović Glavni 264
Moamer Kasumović Damir Fazlinović Glavni 309
Jasna Žalica Šefika Rondić Glavni Glavni 85
Gordana Boban Ivana Glavni 64
Milan Pavlović Dino (Mehmeda) Mujkić Glavni 64
Tatjana Šojić Marija Šarafova Glavni 309
Saša Petrović Stjepan Mrvica Glavni 72
Zana Marjanović Selma Glavni Epizodni Glavni 80
Milena Dravić Spomenka Vihorec Glavni Epizodni 98
Vanja Drach dr. Điđimilović Glavni 72
Žan Marolt Enes Hadžiethemćumurović Glavni Glas 53
Iva Šulentić Ines Gracin Glavni 48
Jelisaveta Sablić Senka Vihorec Glavni 72
Belma Lizde-Kurt Rabija Bubić Glavni 80
Miraj Grbić Dragan Čmar Epizodni Glavni Epizodni Epizodni 109
Emir Hadžihafizbegović Samir Fazlinović Epizodni Glavni Glavni Epizodni Glavni 131
Mirvad Kurić Mariofil Šesto Glavni Epizodni Glavni Epizodni 95
Snežana Marković Senada Fukić Epizodni Glavni Epizodni Glavni Epizodni Epizodni 43
Goran Navojec Reufik "Refko" (Mehmeda) Mujkić Glavni Epizodni 102
Nives Ivanković Ajna Hećimić Glavni Epizodni 51
Aleksandar Seksan Đido Mova Epizodni Glavni Epizodni Epizodni 55
Dragan Marinković Bećir Mrvica Glavni Epizodni 24
Nebojša Glogovac Grdoba Glavni 48
Svetlana Bojković Laura Šarafova Glavni 48
Boro Stjepanović dr. Đuro Ubiparip Glavni Epizodni Epizodni 27
Miodrag Krivokapić Šukrija Hećimić Glavni 24
Minka Muftić Zumreta Bubić Epizodni Glavni 26
Marija Omaljev Barbara Fazlinović Glavni 48
Džana Pinjo Glavni Epizodni Epizodni 35
Bilal Hadžić Džema Fazlinović Glavni 24
Ivor Šparavalo Glavni Epizodni 62
Tarik Džinić Glavni 36
Ilir Tafa Mentor Kosova Glavni Epizodni 62
Predrag Ejdus Jovan Belajbeg Glavni 24
Elvira Aljukić Sanela Hadžimuftezović Epizodni Glavni Epizodni 28
Ljubomir Bandović Milan Čmar Glavni 24
Zlatan Zuhrić Bahro Burek Glavni 24
Ksenija Marinković Ruža Glavni Epizodni 28
Admir Glamočak Jure Zaklan Glavni Epizodni Epizodni 27


Izet Fazlinović uredi

Lud, zbunjen, normalan
Izet Fazlinović
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2016.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Bolje mrtav pijan, nego mrtav trijezan"
Igra gaMustafa Nadarević

Izet na početku serije tvrdi da ima 66 godina, ali kasnije u toku serije se ne može utvrditi tačan broj godina. Sam Izet tvrdi da trenutno živi u cvetu mladosti. On je stari komunista čvrstog kova i kad god ima neki problem, obrati se slici Josipa Broza Tita. Ponekad organizira okupljanje ratnih drugova. Izet je takođe vrlo pohlepan i organizator raznih prevara ne bi li zaradio novac. Veliki je ženskaroš i imao je puno ljubavnih afera. Često izgleda kao da ne mari za svoje najbliže i da je „srca kamenoga“, ali se na kraju pokaže da to nije tako.

Izet je vozio Folciku, ali ju je prodao kada je na lotu dobio Fiestu. Pije hercegovačku rakiju koju od milja zove maksuzija. Nju mu šalje njegov drug i saborac Ante. Kada mu ponestane maksuzije, ode u kafe bar San Remo gdje naručuje rakiju koju zove dalmatinka. Ima u svojoj sobi dvocjevku, kojom često opali u plafon. Izet je u kući sakrio novac, koji zove crni fond i čuva ga za stare dane.

Izet je još kao dete doživeo Drugi svetski rat. Majka ga je ostavila kada je pobegla sa drugim muškarcem, a i otac Muharem ga je ubrzo napustio te je Izet odrastao u domu za nezbrinutu decu. Muharem Fazlinović je kasnije, u SAD, postao multimilioner, ali je umro pre nego što je stigao da sve svoje bogatstvo prepiše sinu.

Izet živi u Sarajevu u ulici Zlatana Ivaniševića 10. Bio je oženjen Rankom, koja je umrla. Pokušavao je da stupi u kontakt sa njom preko vračara koje dozivaju duhove, ne bi li saznao gde je u kući sakrila novac. Izet je takođe bio u kratkom braku sa kineskinjon Li Sen Či, pošto je ona u brak unosila 5000 maraka, a i želeo je da prkosi sinu koji se u to vreme takođe oženio.

Izetov sin je Faruk Fazlinović, vlasnik muzičke produkcije Akord, sa kojim se uvek svađa. Izet pokušava da natera Faruka da se odseli, pošto je čitav život zaglavljen sa njim u stanu. Izetov unuk Damir Fazlinović je doktor, a njegov praunuk je Džema Branko Fazlinović, skraćeno Džebra, (Izet mu je izabrao ime), kome je čitao Marksov Kapital i objašnjavo mu seksualne pojmove. Od bližih rođaka, Izet je još imao dva brata. Jedan od njih, njegov brat blizanac Ismet Fazlinović, se odselio u Švedsku kada su se posvađali. Drugi je umro, a bio je otac Izetovog bratanca Samira, koji je zločinac prve klase i često uspeva da ga prevari, a zvao se Irmet Fazlinović.

Izetov najbolji prijatelj bio je dr Điđimilović, psihijatar, kome se obraćao, kako za zdravstvene, tako i za ostale probleme. Kasnije se Izet družio sa Đurom Ubiparipom, ginekologom iz Beograda.

Izet je imao ljubavne afere sa komšinicama Spomenkom i Senkom, majkom Farukove devojke, Anom, Marijinom majkom Laurom, Ružom, majkom Damirove žene Barbare i Milenom. Imao je pet kućnih pomoćnica: Šefiku, Bubu, Zumru, Sanelu i Šerifu.

U 11. sezoni počinje se baviti politikom te u Farukovom studiju Akord nakon što je Faruk odselio u Švedsku osniva partiju Samo pošteno komunistički (SPK).

Faruk Fazlinović uredi

Lud, zbunjen, normalan
Faruk Fazlinović
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2016.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Bolje mrtav pijan, nego mrtav trijezan"
Igra gaSenad Bašić

Faruk je sin Izeta Fazlinovića. Ima sina Damira. Radi kao muzički producent i poseduje muzički studio Akord. Živi zajedno sa svojim ocem i nikako da se iseli, iako Izet stalno protestuje zbog toga. Veliki je protivnik svog oca, sa kojim je stalno u svađi. Ne voli da radi, ceo dan provodi u kafiću San Remo. Studio mu ne radi kako treba, pa dolazi na razne ideje da zaradi novac. Kada je Faruk ušao u ljubavnu aferu sa Senadom, Izet je uspeo nekako da je istera iz stana što je Faruk teško podneo. U četvrtoj sezoni studio Akord postaje radio-stanica Akord, ali ne donosi ništa više novca nego ranije. U petoj sezoni postaje video-produkcija. Tokom pete sezone njegova video produkcija snima reklame, da bi već naredne sezone počela da snima serije tako što je Faruk postao reditelj, a Izet scenarista. Nakon ponovnih, ali kratkotrajnih pokušaja da ponovo da bude sa Senadom, Faruk se upustio u ljubavni vezu sa Marijom da bi se razišli nakon što se Damir umešao. U desetoj sezoni je u jednom momentu bolovao od raka da bi se na kraju izlečio. Nakon 10. sezone seli u Švedsku.

Damir Fazlinović uredi

Lud, zbunjen, normalan
Damir Fazlinović
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2016.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Bolje mrtav pijan, nego mrtav trijezan"
Igra gaMoamer Kasumović

Damir je jedini Farukov sin, i jedini Izetov unuk. On je rezultat Farukove ljubavi sa Nevenom. Nevena je rodila Damira i ostavila ga je Fazlinovićima. Uprkos tome, on je jedini normalan i izbalansiran član porodice Fazlinović. Studira medicinu u Sarajevu, kao najbolji student. U četvrtoj sezoni se ženi glumicom Barbarom (koja ga vara) i dobijaju sina koga Izet na prevaru naziva Džema Fazlinović, po poznatim narodnim herojima. Oni se tada sele u bivši Enesov stan, preko puta Izetovog. Kada ga je Barbara ostavila onda se vratio sa Džemom u Izetov stan. Nakon Barbarinog povratka iz Amerike, njihov spor oko starateljstva se završava tako što se Barbara useljava u stan Fazlinovića. Nakon njihovog preseljenja sa malim Džebrom u novi zajednički stan, živeli su zajedno sve dok ga Barbara nije uhvatila u preljubi. Tada ga Barbara tera iz stana nakon čega otpočinje ljubavnu avanturu sa glumicom Ladom. Nakon ljubavnih avantura sa Ladom, Damir otpočinje novu, ali kratkotrajnu, avanturu sa doktorkom Janjom, inače Farukovom bivšom devojkom koja ga je ostavila zbog Senade.

Šefika Rondić uredi

Lud, zbunjen, normalan
Šefika Rondić
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2008.
Prethodnikniko
NasljednikRabija Bubić
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Eh, kad se sjetim"
Igra gaJasna Žalica

Šefika je kućna pomoćnica koja radi kod Fazlinovića, a i dalja im je rođaka. Njen posao je veliki, a dodatne komplikacije zadaje i Izet sa svojim seksualnim nagonima. Izet joj stalno smanjuje platu, i ona je prinuđena da da otkaz. Glumila je u prvoj sezoni, na čijem je kraju napustila posao kućne pomoćnice kod Fazlinovića. Posle napuštanja Fazlinovića, njeno potonje zaposlenje je sporno u tome što se u 2. sezoni spomenulo da se zaposlila u Zoološkom vrtu gde je hranila životinje, dok se u 7. sezoni spominje kako se zaposlila na jednoj farmi gde je hranila krupne životinje. Vraća se kod Fazlinovića kao kućna pomoćnica u 11. sezoni.

Ivana uredi

Lud, zbunjen, normalan
Ivana
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2009.
Prethodnikniko
NasljednikSenada Fukić
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Prokišnjavanje"
Igra gaGordana Boban

Ivana je sekretarica u muzičkom studiju Akord, čiji je vlasnik Faruk. Po ceo dan radi u studiju, za razliku od Faruka. Neuspešno pokušava da sređuje papire, kako bi sve bilo legalno, ali ne uspeva, i stalno se plaši poreske inspekcije. Imala je ljubavnu aferu sa Farukom. Glumica koja tumači njen lik je napustila seriju, a lik Ivane je povučen iz serije obrazloženjem da je otišla u Nemačku sa svojim dečkom.

Ivanino prezime u seriji nikad nije pomenuto.

Iako se Ivana poslednji put pojavila u epizodi "Afera Sangrija", Gordana Boban je uklonjena iz špice tek u epizodi "Karaoke show".

Dino Mujkić uredi

Lud, zbunjen, normalan
Dino Mujkić
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2009.
Prethodnikniko
NasljednikReufik Mujkić
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Prokišnjavanje"
Igra gaMilan Pavlović

Dino radi kao tonac u studiju Akord. Ne ume da radi sa miksetom, ne zna ništa. Saznaje se da ima IQ 17 (što je inače nemoguće), ali ipak Dino je dao Faruku ideju kako da otvori studio. Jedinu knjigu koju je pročitao to je Telefonski imenik grada Sarajeva (više puta) i časopis „Miki maus“. Zbog svog fizičkog izgleda, mnogo puta je ismevan. Živeo je kod Izeta jedno vreme, a imao je ljubavnu aferu sa Spomenkom.

Dino se poslednji put pojavio u epizodi "Goropadna Ana", ali je iz špice uklonjen u epizodi "Karaoka show".

Na početku treće sezone, u epizodi "Kralj je umro - Živeo Refko", otkriveno je da je umro dok je u jednoj pekari jeo burek. Na početku pete sezone, u epizodi "Prvi pu s' pradedom u školu", ispostavilo se da je tu pekaru držao Mentor Kosova, suvlasnik Farukove video-produkcije.

Marija Šarafova uredi

Lud, zbunjen, normalan
Marija Šarafova
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2016.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Bolje mrtav pijan, nego mrtav trijezan"
Igra gaTatjana Šojić

Marija je Stjepanova bivša žena i vlasnica kafića "San Remo". Posle dugogodišnjeg braka sa Stjepanom, odlučila je da se razvede i uda za Mariofila, a nakon razvoda sa Stjepanom ona preuzima kontrolu nad kafićem "San Remom“. Takođe se razvela i od Mariofila nakon što ga je uhvatila u prevari, nakon čega je imala kratkotrajnu ljubavnu vezu sa Juretom Zaklanim, potpredsednikom Hercegovačke televizije. Nakon jednog sasvim neobičnog sna shvata da je zaljubljena u Faruka, nakon čega odpočinju ljubavnu vezu. Ljubavnu vezu sa Farukom je prekinula pošto se Damir umešao jer je primetio da Faruk nije baš najsrećniji u toj vezi.

Stjepan Mrvica uredi

Lud, zbunjen, normalan
Stjepan Mrvica
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2008.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Ljubavni jadi mladih Fazlinovića"
Igra gaSaša Petrović

Stjepan je bio vlasnik kafea San Remo, dok mu ga nije preotela supruga Marija. Stjepan je pokušao da ga vrati u svoje vlasništvo, ali nije uspeo. Kao mlad je živeo u San Remu, gde je zaradio novac, i vratio se u Sarajevo i otvorio kafanu. Kada mu je Marija uzela vlasništvo, Stjepan je opet otišao u San Remo.

Selma uredi

Lud, zbunjen, normalan
Selma
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2011.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Povratak na staro"
Igra gaZana Marjanović

Selma je bila konobarica u kafeu San Remo. Po završetku fakulteta, postala je sekretarica u studiju Akord, pošto je Ivana otišla u Nemačku. Međutim, kada se otvorila radio-stanica Akord, ona prestaje da radi tamo.

Iako se Zana Marjanović kao Selma poslednji put fizički pojavila u epizodi "Put putuje Reuf-aga", iiz špice je uklonjena tek u epizodi "Prvi put sa pradedom u školu".

Spomenka Vihorec uredi

Lud, zbunjen, normalan
Spomenka Vihorec
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2010., 2015.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Nova Godina kuca na vratima 2"
Igra gaMilena Dravić

je Izetova prva ljubavnica i komšinica. Imala je ljubavne afere sa Dinom. Na kraju 24. epizode 1. ciklusa Spomenka odlazi u Ameriku. Na početku 2. ciklusa se vratila u Sarajevo. Razlog njenog odlaska na kraju istog ciklusa je nepoznat. U 8. cilusu se vratila u Sarajevo da proslavi Novu Godinu. Tada je Izet mislio da se vratila zbog njega, ali se ona ustvari vratila sa svojim verenikom Zlatkom.

Iako se Milena Dravić kao Spomenka fizički poslednji put pojavila u epizodi "Afera Sangrija", ona je uklonjena iz špice tek u epizodi "Produžena loza".

Dr. Điđimilović uredi

Lud, zbunjen, normalan
Dr. Điđimilović
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2009.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Ljubavni jadi mladih Fazlinovića"
Igra gaVanja Drach

Dr. Điđimilović je psihijatar i dugogodišnji Izetov prijatelj još iz vremena kada su bili u Partizanima. Izet ga je stalno pozivao da im reši kućne probleme koji su kako zdravstvene tako i lične prirode. Zanimljivo je da ime dr. Điđimilovića nikada nije pomenuto.

Glumac Vanja Drach koji je tumačio lik dr. Điđimilovića je umro u septembru 2009. godine pa je lik dr. Điđimilovića iz serije povučen tako što je na početku 3. ciklusa otišao u inostranstvo.

Enes Hadžiethemćumurović uredi

Lud, zbunjen, normalan
Enes Hadžiedhemćumurović
O liku
Vrijeme u seriji2007. - 2009., 2011.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Posljednji nastup"Posredni raskid" (glas)
Igra gaŽan Marolt

Enes je komšija Fazlinovićima. Enes je podmićeni političar i član nepoznate stranke čiji je visoki funkcioner. Svoje lične troškove stavlja na račun stranke jer je predsednik stranke njegov dobar prijatelj. Pored političke karijere Enes je i neuspešni advokat koji ne propoznaje čak ni osnovne pravne pojmove.

Enes se u toku prvog ciklusa zaljubio u Šefiku sa kojom je neko vreme izlazio, a kasnije se nabacivao Rabiji Bubić. Izeta je namamio u stranku jer mu je bio potreban neki penzioner.

Glumac Žan Marolt je umro u julu 2009. godina pa lik nestaje posle druge sezone, ali je razgovarao sa Čombetom preko radija u epizodi "Posredni raskid" (za tu scenu je korišćen glasovni snimak iz epizode "Gde čeljad nisu bijesna...").

Ines Gracin uredi

Lud, zbunjen, normalan
Ines Gracin
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2009.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Grupni seks"
Posljednji nastup"Ljubavni jadi mladih Fazlinovića"
Igra gaIva Šulentić

Ines je Damirova bivša devojka. Ines je iz Zagreba došla u Sarajevo da bi studirala medicinu. Upoznala se sa Damirom ispred prodavnice u epizodi "Kroatiše pupi" i počeli su da se zabavljaju. U 2. sezoni se ponovo pojavila tek u epizodi "Dejton" i njih dvoje raskidaju u istoj epizodi.

Inače, Inesina majka je po zanimanju glumica koja glumi u Zagrebačkom kazalištu.

Iako se Iva Šulentić kao Ines fizički poslednji put pojavila u epizodi "Afera Sangrija", ona je bila u špici do kraja 2. ciklusa.

Senka Vihorec uredi

Lud, zbunjen, normalan
Senka Vihorec
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2010.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Opća zabuna"
Posljednji nastup"Tri flaše"
Igra gaJelisaveta Seka Sablić

Senka je Izetova druga ljubavnica, koja je Spomenkina sestra. Došla je u epizodi "Grupni seks" da bi čuvala Spomenkin stan i postala je Izetova nova ljubavnica. Nakon što su ona i Spomenka otkrile da Izet muva i jednu i drugu, odlučile su da mu napakoste tako što su ga odvele na izlet i ostavile ga na livadi samo u boksericama.

Njen razlog odlaska na kraju 2. ciklusa je nepoznat. Iako se Senka nije pojavljivala u 3. ciklusu Jelisaveta Seka Sablić je bila u špici i u tom ciklusu.

Rabija Bubić uredi

Lud, zbunjen, normalan
Rabija Bubić Buba
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2011.
Prethodnikniko
Nasljednikniko
Prvi nastup"Audicija"
Posljednji nastup"Povratak na staro"
Igra gaBelma Lizde-Kurt

Rabija, poznata pod nadimcima "Rapka" ili "Buba", je druga kućna pomoćnica kod Fazlinovića. Mnogo je dobra i hoće da radi, ali je strašno nerviraju Izetovi seksualni nagoni. U četvrtom ciklusu je otkriveno da je Buba otišla na selo i poslala je svoju sestru Zumretu "Zumru" da radi kod Fazlinovića kao kućna pomoćnica.

Iako se Buba nije pojavila ni u jednoj epizodi 4. ciklusa, Belma Lizde-Kurt je bila u špici i u 4. ciklusu.

Dragan Čmar uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Narkomanska posla" (S01E03)
  • Posljednje pojavljivanje: "Dnevnik, kraljica i smrt" (S08E09)
  • Glumac: Miraj Grbić

Prijatelji su ga zvali Čombe, ali je kasnije otkriveno da mu je pravo ime Dragan Čmar. Bio je u vezi sa Bubom. Njegov najbolji prijatelj je bio Dino, a zatim i Refko, te u 11. sezoni Zgembo. Čombe je na početku 6. sezone otišao u SAD kod brata Fufeta. Na početku 4. sezone je otkriveno da ima majku. U 11. sezoni se vraća u Sarajevo kako bi Fufeta razuvjerio od podrške Miloradu, te postaje član Izetove SPK partije, međutim vrlo brzo se vratio nazad da bi izbegao hapšenje zbog izborne prevare.

Samir Fazlinović uredi

Samir je Izetov bratanac. Bavi se raznim mutnim poslovima. I njegov otac Irmet se takođe bavio mutnim poslovima. Samir se u 5. i 7. sezoni ne pojavljuje. U toku 2. sezone je unapređen u glavnu postavu. U 8. sezoni je na proslavu Nove godine u "San Remu" došao sa svojom novom devojkom Ajnom. Samir je pokušao da falsifikuje Izetov testament (epizoda "Testament"). Samir je u toku proslavu Nove godine uhapšen.

Mariofil Šesto uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Policijska država" (S02E10)
  • Posljednje pojavljivanje: još igra
  • Glumac: Mirvad Kurić

Mariofil je bio Marijin ljubavnik. Po zanimanju je, ne baš dobar advokat. Mariofil je često zastupao Fazlinoviće (epizode "Seks, laži i video trake", "Starateljstvo"). Takođe je zastupao i Mariju kad se razvodila od Stjepana (epizoda "Brakorazvodna parnica").

Senada Fukić uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Švedska masaža" (S01E20)
  • Poslednje pojavljivanje:još igra
  • Glumac: Snežana Marković

Senada je bila Farukova devojka, a kasnije i žena. Senada se prvi put pojavila u epizodi "Švedska masaža", kad je trebalo da izmasira Izeta, ali je umesto njega izmasirala Faruka, jer je mislila da je on Izet. U 8. sezoni se pojavila na vratima stana sa bebom u rukama da bi se Faruk testirao na očinstvo, ali dete nije bilo njegovo, takođe se pojavila kasnije i kao Farukova halucinacija.

Reufik Mujkić uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje: još igra
  • Glumac: Goran Navojec

Refko je Dinin brat. Prvi put se pojavio kad je trebalo da dođe na Dininu sahranu. On i Čombe su takođe bili najbolji prijatelji. Refko je kao i Dino priglup. Refko je jednom nagazio na nagaznu minu (epizoda "Minsko polje"), ali mu nijedan vitalni organ nije povređen zato što ga je salo spaslo. Pre nego što se zaposlio u studiju "Akord" Refko je radio kao đubretar u Zagrebu.

Ajna Hećimić uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje:Egzorcizam ep 116
  • Glumac: Nives Ivanković

Ajna je bila Farukova ljubav iz mladosti. NJih dvoje su se zabavljali tokom 3. i 4. sezone. U 4. sezoni su hteli dete, ali ništa nije bilo od toga. Pošto Faruk nije više mogao da je trpi, prvo je otišao kod Senade i sa njom pokušao da pobegne, a kad mu to nije pošlo za rukom iscenirao je da ima SIDU. Nakon toga Ajna i njen otac Šukrija su se spakovali i otišli u Split. U 8. sezoni Ajna se vratila u Sarajevo sa svojim novim dečkom Samirom. U toku proslave Nove godine Faruk je skupljao hrabrost da joj kaže da je još uvek voli. Ona je jako ljubomorna osoba, pre nego što se vratila u Sarajevo pojavila se kao Farukova halucinacija. Nedugo nakon toga se sa Samirom vratila u Sarajevo zbog proslave Nove Godine, ali kao njegova verenica.

Đido Mova uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Puter i starka" (S02E31)
  • Posljednje pojavljivanje: "Izet ne bi da se Damir ženi,a Fufe ulazi u turizam na velika vrata" (S08E06)
  • Glumac: Aleksandar Seksan

Đido Mova je privatni detektiv koga je Faruk unajmio da prati Senadu. Đido Mova je u 3. sezoni unapređen u glavnu postavu. U toku 3. i 4. sezone Izet je neko vreme radio za njega. Kada je DŽemina otmica iscenirana, Izet je odveo Džemu u vrtić i tamo se predstavio pod imenom "Đido Mova". Đido Mova se pojavljuje epizodno od 6. sezone. U 11. sezoni postaje član Izetove SPK partije, te je angažiran da prati i pazi na konkurenciju i oporbu, a pogotovu Miloradovu PBP partiju.

Bećir Mrvica uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje:
  • Glumac: Dragan Marinković

Bećir Mrvica je gej pop pevač. Došao je iz Zagreba da bi snimio pesme kod Faruka u studiju. Sa Čombetom se zajedno slikao za omot CD-a. Lik Bećira je iznenada prestao da se pojavljuje posle treće sezone. U jedanaestoj sezoni, Bećir se vratio u Sarajevo kako bi otvorio kliniku zap lastičnu hirurgiju u čast svog pokojnog supruga Peter fon Mirna pa je Damiru ponudio taj položaj, ali je Damir odbio posao kada je posle jedne male nezgode shvatio kakav je Bećir. Bećir je Mariji otkrio i zbog čega je otišao iz Sarajeva deset godina ranije, ali i da se više ne bavi pevanjem.

Grdoba uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Povratak na staro" (S04E24)
  • Glumac: Nebojša Glogovac

Grdoba je kriminalac. On je i Ajnin bivši dečko. Hteo je da nađe Ajnu kad je izašao iz zatvora (epizoda "Devojka sa sela"), ali ju je našao kasnije (epizoda "Pasje popodne"). U "San Remu" je kao taoce držao Faruka, Damira, Ajnu, Đida Movu, Mariju i Mariofila. Policija ga je posle uhapsila zahvaljujući Čombetovom nespretnom ulaženju u kafić. Grdoba je još jednom pokušao da ubije Faruka (epizoda "Pasje prepodne"), tako što je njega, Izeta, Damira, Ajnu, Bubu i Lauru uzeo kao taoce u stanu. Izet ga je na kraju onesvestio i policija ga je uhapsila.

Laura Šarafova uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Povratak na staro" (S04E24)
  • Glumac: Svetlana Bojković

Laura je Stjepanova bivša tašta i Marijina majka. Bila je neko vreme u Italiji sa jednim italijanskim grofom. Vratila se u Sarajevo i upoznala Izeta u kafiću. NJih dvoje su se zabavljali, međutim ona se u isto vreme zabavljala i sa Đurom i sa još jednim muškarcem. Kad je Izet to otkrio ostavio ju je. Neko vreme ju je i pratio dok je radio za Đida Movu.

Dr. Đuro Ubiparip uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Kralj je umro - živio Refko" (S03E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Dolazi nam novi život" (S09E14)
  • Glumac: Boro Stjepanović

Dr. Đuro Ubiparip je Izetov dugogodišnji prijatelj iz Beograda. Po zanimanju je ginekolog. Lik je uveden kao zamena za dr. Điđimilovića. Lik je nestao na kraju 3. sezone, medjutim pojavio se u 4. epizodi 5. sezone. U 9. sezoni se pojavio u Izetovom sanjarenju koje se dešavalo kad je Faruka bio mali i kad je Ranka bila živa. Đuro je posetio njen grob u istoj epizodi, ali nije želeo da ga Izet vidi, jer nije znao da li Izet zna da je on bio Rankin ljubavnik.

Šukrija Hećimić uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Produžena loza" (S04E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Povratak na staro" (S04E24)
  • Glumac: Miodrag Krivokapić

Šukrija je Ajnin otac. Pojavio se samo u 4. sezoni. Većinu vremena je stanovao kod Izeta zbog toga što je u Splitu izgubio stan na kockanju. Hteo je da se oženi Čombetovom majkom Fadilom, ali je odustao jer je otkrio da hoće da ga ubije. Kad je Faruk iscenirao da boluje od SIDE Šukrija i Ajna su se spakovali i otišli u Split.

Zumreta Bubić uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Djevojka sa sela" (S03E13)
  • Posljednje pojavljivanje: "Povratak na staro" (S04E24)
  • Glumac: Minka Muftić

Zumreta je sestra Rabije Bubić. Kad je Rabija otišla na selo na kraju 3. sezone Zumra je počela da radi kod Izeta na početku 4. sezone, ali dobila je otkaz na kraju te sezone zbog guljenja krompira sa korištenim brijačem.

Barbara Fazlinović uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Produžena loza" (S04E01)
  • Posljednje pojavljivanje: Još igra
  • Glumac: Marija Omaljev (S04-05), Džana Pinjo (S06-07,09-)

Barbara je Damirova žena. Oženio se njom na početku 4. sezone u kojoj je dobio i dete. Neko vreme je bila u Americi sa svojim ljubavnikom, ali se kasnije vratila u Sarajevo. Promena glumice na početku 6. sezone je objašnjena plastičnom operacijom (zatezanje bora). U 6. sezone Barbara je glumila u seriji u kojoj je Faruka bio reditelj.

Džema Branko Fazlinović uredi

Džema je Damirov sin, Farukov unuk i Izetov praunuk. Rodio se na početku 4. sezone. Od početka 5. sezone kad je krenuo u školu glumi ga Ivor Šparavalo. Po ponašanju najviše liči na Izeta.

Mentor Kosova uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Prvi put sa pradedom u školu" (S05E01)
  • Posljednje pojavljivanje: još igra
  • Glumac: Ilir Tafa

Mentor je suvlasnik Farukove video produkcije. Njegove ideje za snimanje se ne sviđaju Faruku. Mentor je zajedno sa Čombetom snimao emisiju "Lica sa ulica" koju je vodio Čombe.

Jovan Belajbeg Jovanče uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Prvi put sa pradedom u školu" (S05E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Put na sjever" (S05E24)
  • Glumac: Predrag Ejdus

Jovan Belajbeg je likovni kritičar i predsjednik gej udruženja u Sarajevu. Finansirao je nekoliko Izetovih djela. Izet se zabavljao s' njim jer je, po Faruku, mislio da Belajbeg boluje od smrtne bolesti i da će njemu ostati veliko nasledstvo, ali kasnije je saznao da Belajbeg ima samo reumu.

Sanela Hadžimuftezović uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Usisivač" (S03E23)
  • Posljednje pojavljivanje: "Konjuh stenje, ruši se kamenje" (S09E21)
  • Glumac: Elvira Aljukić

Sanela je prvo bila pjevačica koju je Batko poslao kod Faruka da snima pjesmu, međutim tamo je srela Refka koji joj se predstavio kao "Faruk". Na početku 5. sezone je počela da radi kod Fazlinovića kao kućna pomoćnica. Jedno vreme je snimala porno film u Farukovoj video-produkciji sa Čombetom (epizoda "Duboko grlo"). U 9. sezoni je Sanelin sin Žan Pjer, koji je beba, glumio u seriji, ali je zamjenjen, jer Faruk nije želio da bude u vezi sa Sanelom. Kasnije su Sanelin otac Cumpo i Sanelin brat Pajser jurili Faruka da ga biju.

Milan Čmar uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Povratak" (S06E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Operacija" (S06E24)
  • Glumac: Ljubomir Bandović

Milan je Čombetov brat. Došao je iz SAD-a kad je Čombe otišao tamo. U toj prikolici gde su živeli on i Fufe nije bilo trećeg kreveta, pa je on morao da se vrati u Sarajevo. Zovu ga it milošte Kufe. Kufetu stiže penzija pokojnog oca jer on nikad nije prijavio da mu je otac umro. Kad je čovek iz inspekcije došao Izet je pijan spavao u Kufetovom stanu i Kufe ga je predstavio kao svog oca. Kufe i Refko su najbolji prijatelji. Kufe se na kraju 6. sezone vratio u SAD, pošto mu je Čombe rekao da je njihov brat Fufe "umro". Fufe je nakon toga došao u Sarajevo na početku 7. sezone.

Bahro Burek uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Povratak" (S06E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Operacija" (S06E24)
  • Glumac: Zlatan Zuhrić

Bahro je televizijski reditelj koji je zajedno sa Farukom snimao seriju u kojoj je glavnu ulogu tumačila Barbara. Bahro je neko vrijeme živio u Londonu. Bahro je Izetov dugogodišnji prijatelj.

Ruža uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Povratak" (S06E01)
  • Posljednje pojavljivanje: "Drama, fotografija i raskid" (S07E14)
  • Glumac: Ksenija Marinković

Ruža je Barbarina majka. Kad je trebalo da dođe u Sarajevo u posjetu Izet nije hteo da čuje za to, ali kada ju je vidio krenuo je da joj se udvara. Ruža i on su bili neko vrijeme u vezi, ali kad je otkrio da je ona Titomrzac odmah je raskinuo s' njom.

Jure Zaklan uredi

  • Prvo pojavljivanje: "Povratak" (S06E01)
  • Posljednje pojavljivanje:Još igra
  • Glumac: Admir Glamočak

Jure je predsjednik upravnog odbora Televizije "Mostar". On je htio da otkupi Farukovu seriju da bi je prikazivao na televiziji. Bio je neko vrijeme u vezi sa Marijom, ali je ona raskinula zato što joj je Faruk rekao da je Jure promenio pol. Međutim Damirov pacijent je bio neki drugi Jure. Tokom jedanaeste sezone, Jure je postao član partije SPK (Samo pošteno komunistički) kao Izetov kandidat za člana predsjedništva BIH. U istoj sezoni je otkriveno da ima suprugu Selenu koja ga vara.

Epizodni likovi uredi

  • Pregled po sezonama
Glumac Lik Sezone
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Vlado Jokanović Milorad Čičić Epizodni
Šerif Aljić Epizodni
Mediha Musliović Nevena Epizodni
Nikolina Jelisavac Epizodni
Irma Alimanović Alma Epizodni
Almir Kurt Meho Mujkić Epizodni Epizodni
Alma Terzić Mirna Epizodni Epizodni
Boris Šavija Sanjin Pušić Epizodni
Marija Pikić Lada Vukašinović Epizodni
Rijad Gvozden Fufe Čmar Epizodni
Branko Janković Epizodni
Amer Isamović Ragib Hadžimuftezović Epizodni Epizodni Epizodni Epizodni

Milorad Čičić uredi

  • Prvo povavljivanje:"Umro prijedsednik, živeo prijedsednik" (S1E21)
  • Poslednje pojavljivanje:Još igra
  • Glumac:Vlado Jokanović (S01-02), Šerif Aljić (S07- )

Milorad je Izetov komšija i ljuti neprijatelj. U 1. sezoni je pokušao da postane predsednik skupštine stanara, ali ga je Izet pobedio za Spomenkin glas. U 7. sezoni je pokušao da zameni Izeta na mestu predsednika SUBNOR-a, ali nije uspeo. Da bi pomirili Izeta i njega, Faruk i Miloradova ćerka Sonja su rekli da će da se venčaju. Glumac Vlado Jokanović je umro 2014., pa ga je zamenio Šerif Aljić. U 11. sezoni, počinje se baviti politikom, te osniva Partiju za bolje prekosutra (PBP) koja je ujedno Izetu i njegovoj SPK partiji glavna konkurencija i oporba, posebno zbog Izetovog i Miloradovog neprijateljstva. Stalno pokušava da ocrni Izeta i njegovu SPK partiju s kojom se i natječe u pokušajima da postane član predsjedništva BiH.

Nevena uredi

Nevena je Farukova bivša žena i Damirova majka. Kad se Damir rodio ona ga je ostavila kod Fazlinovića i otišla. Vratila se da bi videla sina, ali Faruk i Izet to nisu dali. Drugi put se vratila u 5. sezoni da vidi sina, ali ni tada nije bilo ništa. Tada je upoznala Barbaru i saznala da ima unuka.

Alma uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Crni fond" (S1E2)
  • Poslednje pojavljivanje:"Prepotentna situacija" (S1E22)
  • Glumica:Irma Alimanović

Alma je Damirova prva devojka. Sa njom se upoznao u biblioteci. Bili su u vezi kratko. Raskinuli su kad su Izet i Faruk imali problem sa prepotencijom. Tada su hteli da ih Alma zadovolji, ali je ona pobegla i više se ništa nije čulo o njoj.

Meho Mujkić uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Silikonska doline" (S01E14)
  • Poslednje pojavljivanje:Još igra
  • Glumac:Almir Kurt

Meho je Dinin i Refkov brat od strica. On je lokalni majstor koji zna sve da popravi. Takođe se razume i u stare projektore.

Mirna uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Nedjeljom na groblje"
  • Poslednje pojavljivanje:"Posredni raskid" (S4E16)
  • Glumica:Alma Terzić

Mirna je Damirova treća devojka sa kojom je bio nakon raskida sa Ines. Mirna i on su raskinuli na kraju 2. sezone greškom zato što je Damir bio pijan. U 4. sezoni se vratila u Sarajevo i pokušala je da ga zavede, ali nije uspela. Posle toga je otišla.

Sanjin Pušić uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Estrada i showbiz" (S3E8)
  • Poslednje pojavljivanje:"Pasije prijepodne" (S3E18)
  • Glumac:Boris Šavija

Jelena Sanjin je računovođa koga je Bećir preporučio Faruku zbog sređivanja papira. Sanjin je gej. Kad je došao u studio Faruk mu se dopao. Da bi uverio Grdobu da nije u vezi sa Ajnom Faruk se ljubio sa Sanjinom.

Lada Vukašinović uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Klavir i prostitucija" (S06E02)
  • Poslednje pojavljivanje:Još igra
  • Glumica:Marija Pikić

Lada je profesorka klavira koja je DŽemi davala časove, kasnije je postala glumica i igrala u Farukovim serijama. Kad se Damir rastao od Barbare ona mu je postala nova devojka, međutim, njena majka Zora, koja je vernik, ne dopušta tu vezu.

Fufe Čmar uredi

Fufe je Čombetov i Kufetov brat. Kao i njegova braća i on radi kod Faruka u koprodukciji. Ima rođaku Mimicu koje je prostitutka.

Ragib "Pajser" Hadžimuftezović uredi

  • Prvo pojavljivanje:"Brakorazvodna parnica" (S02E16)
  • Poslednje pojavljivanje:Još igra
  • Glumac:Amer Isamović

Pajser je uterivač dugova i Sanelin brat. Kad se prvi put pojavio prezivao se Bandera, a onda je prezime promenjeno u Hadžimuftezović zato što je Sanelin brat. Pajserov najbolji drug je Klofa, drugi uterivač dugova.

ZORA VUKAŠINOVIĆ Nataša Ninković U seriji se pojavljuje kao Ladina majka Zora koja je veliki vjernik i čita Bibliju. Međutim, Zora se zaljubljuje u Izeta jer je on zavodi. Zora ne dozvoljava vezu Lade i Damira.