Angie Dickinson

(Preusmjereno sa stranice Endži Dikinson)

Angie Dickinson (30. septembar 1931 -) je Zlatnim globusom nagrađena američka filmska i televizijska glumica, najpoznatija po ulozi Leann "Pepper" Anderson u TV-seriji Police Woman iz 1970-ih.

Angie Dickinson

na Guvernerskom balu poslije dodjele Oscara 1989.
Rođen/a Angeline Brown
30. 9. 1931. (1931-09-30) (dob: 92)
Kulm
Sjeverna Dakota, SAD
Period aktivnosti 1954 -
Suprug/a/e/zi Gene Dickinson, 1952 - 1960
Burt Bacharach, 1965 - 1980

Životopis uredi

Dickinson je godine 1931. rođena kao Angelina Brown, druga od četiri kćeri bračnog para Frederice i Lea H. Browna u Kulmu u Sjevernoj Dakoti. Otac joj je bio izdavač i urednik lokalnog lista, a Angelina (koju je obitelj zvala "Angie") je kao tinejdžerka nakon selidbe u Los Angeles odlučila nastaviti očevim stopama i postati spistaljica. Kao nadarena učenica je srednju školu završila s tek 15 godina. Nakon što je kraće vrijeme radila kao sekretarica, godine 1954. je diplomirala ekonomiju na Immaculate Heart Collegeu.

Dickinsonina karijera je započela 1953. godine kada je pobijedila na jednom od izbora ljepote, te su je zapazili holivudski producenti. To, i brak za igrača američkog fudbala Genea Dickinsona ju je potakao da se okuša na ekranu. Debi je imala u TV-seriji Colgate Comedy Hour, prilikom čega je srela Franka Sinatru koji joj je kraće vrijeme bio ljubavnik, a potom i dugogodišnji prijatelj.

U početku je igrala uglavnom sporedne uloge, da bi 1959. pažnju privukla s ulogom kockarice u znamenitom vesternu Rio Bravo. Potom je zajedno sa Sinatrom nastupila u filmu Ocena's Eleven. Godine 1965. Dickinson se udala po drugi put, za znamenitog kompozitora Burta Bacharacha, s kojim je imala kći Leu Nikki. Slijedio je niz zapaženih uloga, ali je najjači dojam ostavila godine 1967. u kultnom trileru Point Blank. 1970-ih se činilo da joj je karijera u silaznoj putanji, kada je nastupila u eksploatacijskom filmu Big Bad Mama. Međutim, ubrzo je došla na vrhunac karijere naslovnom ulogom u TV-seriji Police Woman.

Nakon toga je Dickinson imala zapaženu ulogu u kontroverznom de Palminom trileru Dressed to Kill. Početkom 1980-ih joj je ponuđeno da tumači ulogu Krystle Carrington u TV-seriji Dinastija, ali je ona to odbila, te je ulogu preuzela Linda Evans. Nakon toga je Angie Dickinson uglavnom nastupala u sporednim ulogama, i na televiziji.

Filmografija uredi

Dugometražni:

Kratkometražni:

  • Down Liberty Road (1956)
  • The Rock (1967)

Vanjske veze uredi