Encyclopædia Iranica

Encyclopædia Iranica je međunarodni projekt američkog sveučilišta Columbia u New Yorku čiji je cilj stvaranje sveobuhvatne i mjerodavne enciklopedije na engleskom jeziku o historiji, kulturi i civilizaciji iranskih naroda od prahistorije do danas.

Encyclopædia Iranica
Jezik:engleski
Sjedište:New York City
Država:Sjedinjene Države
Izdavač:Center for Iranian Studies
Sveučilište:Columbia University
Glavni urednik:Ehsan Jaršater
Broj autora:1200 imenovanih suradnika
Vrsta:enciklopedija
Predmeti:iranistika, kultura šireg Irana
Datum izdavanja:1982.-danas
Tisak:tvrdi uvez, 15 svezaka
(45 planiranih)
ISBN:1568590504
OCLC oznaka:59605200
Internetska dostupnost:da
Web stranica:www.iranicaonline.org

Projekt je začet 1973. godine na inicijativu iranskog profesora Ehsana Jaršatera s prebivalištem u Sjedinjenim Državama. Enciklopedija je prvo izdanje doživjela 1982. godine, a do 2009. izdano je 15 svezaka u tvrdom uvezu od ukupno 45 planiranih. Domena enciklopedije nije ograničena na granice suvremenog Irana već obuhvaća i druge teritorije koji su danas ili kroz historiju bili naseljeni iranskim narodima. Ta područja u današnjem kontekstu obuhvaćaju i Afganistan, Tadžikistan, Anatoliju, Kurdistan i Kavkaz, a u historijskom i Centralnu Aziju, Mezopotamiju, sjever Indijskog potkontinenta, Istočnu Evropu i zapadnu Kinu.

Na projektu je doprinosilo najmanje 1200 akademski afirmiranih autora iz SAD-a, Evrope, Irana i drugih država, a financirale su ga brojne naučne udruge kao što su American Council of Learned Societies, Union Académique Internationale, Iran Heritage Foundation, itd. Od 1996. godine Encyclopædia Iranica dostupna je i u zatvorenom nekomercijalnom internetskom obliku.

Eksterni linkovi uredi