Emmanuelle (roman)

Emmanuelle je erotski roman francusko-tajlandske spisateljice Emmanuelle Arsan originalno objavljen 1959. kao ilegalno anonimno izdanje. Naslovna protagonistica je 19-godišnja supruga francuskog inženjera koja se dolazi pridružiti mužu u Bangkoku. Radnja prikazuje kako tamo bude izložena uticaju libertinski raspoloženih Zapadnjaka, koji, fizički razdvojeni od zapadnog svijeta i njegovih moralnih pravila, prakticiraju slobodnu ljubav, a što potakne Emmmanuelle da se upusti u strastvene seksualne veze sa oba spola.

Emmanuelle
Država Francuska
Jezikfrancuski
Žanr(ovi)erotska književnost
Datum izdanja1959 (anonimno, "podzemno" izdanje)
1967 (pod pseudonimom)
Vrsta medijaštampa
Stranica224
ISBN978-0-8021-0053-5
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Emmanuelle L'Anti-vierge (1961)

Roman, koji je dugo vremena cirkulirao na crnom tržištu, te je kao takav dobio još nekoliko nastavaka. Konačno je pod autoričnim pseudonimom objavljen 1967. godine, velikim dijelom zahvaljujući kolapsu cenzorskih standarda izazvanih seksualnom revolucijom. Roman je postao predmetom zanimanja zbog istraživanja tema odnosa Zapada i Istoka, biseksualnosti kao i promoviranja hedonizma i krajem 1960-ih popularnih stavova da se jedino prepuštanjem najzatomljenijim porivima može pronaći vlastiti karakter. Vjeruje se da je roman velikim dijelom i autobiografske prirode, odnosno da ga je Arsan napisala zajedno sa mužem Louis-Jacquesom Rollet-Andrianeom sa kojim je bila prakticirala životni stil sličan svojoj heroini.

Emmanuelle je postala još poznatija kada je 1974. godine snimljena istoimena filmska ekranizacija u kojoj je naslovni lik tumači Sylvia Kristel. Film je postao međunarodni hit te potakao snimanje još nekoliko nastavaka, kao i niz drugih njime inspiriranih erotskih filmova. Godine 1978. je italijanski strip-autor Guido Crepax objavio strip u kome je vjerno i eksplicitno prenio sve dijelove romana. Godine 1994. je poslužio i kao predložak TV filma Emmanuelle, Queen of the Galaxy sa Kristom Allen u glavnoj ulozi, odnosno prve epizode TV-serije Emmanuelle in Space.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi