Emily Donelson (1. jun 1807 – 19. decembar 1836) bila je nećaka Rachel Jackson, supruge američkog predsjednika Andrewa Jacksona, odnosno de facto Prva dama SAD tokom prvih godina njegovog predsjednikovanja.

Emily Donelson
Prva dama SAD
De facto
u ulozi
4. mart 1829 – 26. novambar 1834
PredsjednikAndrew Jackson
PrethodiLouisa Adams
SlijediSarah Jackson (De facto)
Lični detalji
Rođenje(1807-06-01)1. 6. 1807.
Donelson, Tennessee, SAD
Smrt19. 12. 1836. (dob: 29)
Nashville, Tennessee, SAD
Supružnik/ciAJ Donelson (1824–1836)
Alma materNashville Female Seminary

Rodila se na farmi Johna Donelsona, brata Rachel Jackson. Bila je jedna od rijetkih žena u tadašnjem Tennesseeju koja je imala formalno obrazovanje. Godine 1824. se udala za svog rođaka Andrewa Jacksona Donelsona, koji će kasnije postati američki diplomat.

Četiri godine kasnije je njen tetak Andrew Jackson izabran za predsjednika nakon kampanje u kojoj ga je tadašnji predsjednik John Quincy Adamas žestoko napadao zbog navodne bigamije, odnosno ženidbe za Rachel Jackson dok je ona još uvijek formalno bila udana za prvog muža. Jackson je pobijedio, ali je Rachel Jackson iznenada umrla prije inauguracije. Zbog toga je Emily preuzela dužnost domaćice u Bijeloj kući, odnosno de facto postala Prva dama.

Njen odnos sa tetkom se brzo pokvario zahvaljujući tzv. aferi podsuknje, odnosno skandalu izazvanom optužbama protiv Peggy Eaton, supruge Johna Eatona, ministra rata u Jacksonovom kabinetu. Peggy je bila optužena za preljubničku aferu, te je cijelo otmjeno društvo Washingtona okrenulo protiv supružnika, smatrajući ih "nedostojnima"; to je uključivalo i Emily, ali ne i predsjednika, koji je podržavao svog ministra. Zbog toga su predsjednik i njegova nećaka bili u lošim odnosima, te je Emily, za razliku od svog muža, u ljeto 1830. napustila Washington. Početkom 1834. je dužnost Prve dame preuzela Sarah Yorke Jackson, supruga Jacksonovog usvojenog sina Andrewa Jacksona Jr.

Emily Donelson se 1836. naglo razboljela, i umrla krajem godine. Historičari najvjerojatnijim uzrokom smrti smatraju tuberkulozu. U dobi od 29 godina je tako postala Prva dama s najkraćim životnim vijekom u historiji SAD.

Izvori uredi

Počasne titule
Prethodi:
Louisa Adams
Prva dama SAD
de facto

1829–1836
Slijedi:
Sarah Jackson
de facto