Emberá-Wounaan

Emberá-Wounaan (španjolski: Comarca Emberá-Wounaan) je jedna od 4 Domorodačkih regija sa statusom provincija koje postoje u Panami.

Emberá-Wounaan
Pozicija provincije na karti Paname
U sastavu Paname
Upravni oblik provincija
Službeni jezik španjolski
Glavni grad Unión Chocó
guverner Sen Zarco Dogirama
Površina 4394 km²
Stanovništvo 13.016
Gustoća 3 stanovnika na km²

Karakteristike uredi

Regija se nalazi na jugoistoku Panamske prevlake, sastoji se od dvije enklave na teritoriju Provinciji Darién. Veća na sjevera graniči sa Domorodačkom regijom Guna Yala i Kolumbijskim departmanom Chocó, a manja na jugu je potpuno okružena sa Provincijom Darién.

Emberá-Wounaan ima površinu od 4,394 km², na kojoj je 2020. živilo 13,016 stanovnika.[1]

Regija je administrativno podjeljena na 2 okruga (distrikta); Cémaco i Sambú. Administrativni centar regije je naselje Unión Chocó.[2]

Historija uredi

Domorodačka regija Emberá-Wounaan je osnovana 1983. na teritoriju Provincije Darién. Data je na upravljanje autohtonim indijancima Čoko (Embera) i Noanama koji imaju lokalnu samoupravu i isključivo pravo na zemljište.

Obje indijanske zajednice pripadaju istoj jezičnoj porodici - Chocoan.

U vrijeme Španjoskog kolonijalnog perioda polunomadski Čoki i Noaname, bili su poznati pod drugim imenima, kao što su: Citares, Zirambiraes, Citabiraes, Chocoes... Na teritorij Panamske prevlake ušli su 18. vijeku iz kolumbijske regije Chocó. Najnovije studije pokazuju da su prije dolaska Kolumbiju vjerojatno živjeli u Brazilu.[2]

Izvori uredi

  1. Panama: Administrative Division (engleski). City population. Pristupljeno 10.2.2023. 
  2. 2,0 2,1 Historia (španjolski). Gobernación de la comarca Emberá Wounaan. Pristupljeno 10.2.2023. 

Vanjske veze uredi