Elvis J. Kurtović

Mirko Srdić (Sarajevo, 1962.), alias Elvis J. Kurtović, je sarajevski tekstopisac, kompozitor i kolumnista, jedan od osnivača pokreta New Primitives (Novi primitivizam), a zajedno sa Sejom Sexonom (Davor Sučić Sula) i Dr Nele Karajlićem (Nenad Janković) osnivač i “osnovni motor” grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors.

Mirko Srdić
Lični podaci
Drugo imeElvis J. Kurtović
Datum rođenjaSocijalistička Federativna Republika Jugoslavija 1962.
Mjesto rođenjaSarajevo,
Zanimanjekompozitor
tekstopisac
radijski urednik
Muzički rad
Period aktivnosti1981. -
Žanrpop rock, pop, rock
Instrumentvokal

Biografija uredi

Mirko Srdić rođen je 1962. godine u sarajevskom naselju Koševo, gdje je i odrastao. Nakon završene osnovne škole, upisuje sarajevsku II gimnaziju, te završava Građevinski fakultet u Sarajevu. Jedno vrijeme je to sakrivao od javnosti zbog toga što: "Djeca ne kupuju ploče obrazovanih ljudi, moraju misliti da sam ja neki narkoman, koji se drogira i pije alkohol, da misle da sam pravi roker i to, jer neće oni slušati nekog čovjeka koji je inžinjer građevine (smijeh)".

80-tih godina zajedno sa Neletom Karajlićem, Dražen Ričlom "Zijom", Sejom Sexonom, Brankom Đurićem "Đurom", Borisom Šiberom i Zenitom Đozićem osniva kultni sarajevski pokret Novi Primitivizam. Pokret bio zastupljen u obliku muzičkih grupa (Zabranjeno Pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Bombaj Štampa), ali i u obliku radio i TV emisija (Top lista nadrealista).

Nadimak uredi

Kada je Mirko Srdić tj. Elvis J. Kurtović osnivao bend, u susjedstvu je živio Jasmin Kurtović, veliki ljubitelj Rock'n'Rolla. Kada se Jasmin oženio i dobio sina dao mu je ime Elvis, što su članovi benda odmah uzeli za zezanciju da mu je dao ime po legendarnom pjevaču Elvis Presleyu. Tako da su svom bezimenom bendu dali ime "Elvis Jasmina Kurtović". Nakon toga Jasmin Kurtović ih je tužio i sud je zabranio upotrebu tog imena, međutim oni ga više nisu pisali kao Jasmina već su koristili slovo "J" (na Engleskom pogrešno izgovoreno "dži"), kako ne bi asociralo na susjeda. Tako da je Mirko Srdić postao Elvis J. Kurtović i to ne samo po nadimku, već i po imidžu i popularnim zulufima koji su bili sastavni dio imidža Elvis Presleya. Nakon par godina Jasmin se preselio sa Koševa na novoizgrađenu Dobrinju, a Elvis J. Kurtović & njegovi Meteori postali su popularni širom Jugoslavije.

Elvis J. Kurtović & His Meteors uredi

1981. godine osniva je bend pod nazivom Elvis J. Kurtović & His Meteors koji je bio rezultat kultnog sarajevskog pokreta Novi Primitivizam. Band je bio aktivan od 1984. do 1988. godine i u tom periodu izdali su 3 albuma. Najveći uspjesi grupe su skladbe "Folk reping", "Kad se babo vrati kući pijan", "Baščaršy hanumen", "Da bog da crk'o rok'n'rol", "Nosila je ljepotu ko prokletstvo", te "Hajle Selasie".

Top Lista Nadrealista uredi

Glavni članak: Top lista nadrealista

Poslijeratna karijera uredi

1996. godine zajedno sa Sejo Sexon obnavlja ratom rastureno Zabranjeno Pušenje, gostuje na njihovom prvom poslijeratnom albumu Fildžan viška, te gostuje na turneji. 2002. počinje samostalni rad, te sa bivšim pjevačem Zabranjenog Pušenja Marinom Gradcem snima album To Sam Ja ili Die Neue Bosnische Kunst. Iako jako dobro produciran album, zbog lošeg marketinga prolazi nezapaženo. 2006. godine zajedno sa Zenit Đozićem pokreće Nadreality Show, svojevrsni nastavak Top liste nadrealista, koji dostiže veliku popularnost u regiji.

Diskografija uredi

Elvis J. Kurtović uredi

Zabranjeno Pušenje uredi

Vanjske veze uredi