Elvira Madigan (film, 1967)

(Preusmjereno sa stranice Elvira Madigan (1967 film))

Elvira Madigan je švedski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Boa Viderberga, koji se smatra jednim od najpopularnijih evropskih filmova svog vremena.

Elvira Madigan (film, 1967)
RežijaBo Widerberg
ProducentWaldemar Bergendahl
ScenarioBo Widerberg
PredložakVisan om Elvira Madigan; autor:
Johan Lindström Saxon
UlogePia Degermark
Thommy Berggren
FotografijaJörgen Persson
Datum(i) premijere
24. 4. 1967 (1967-04-24)
Trajanje91 min.
Zemlja Švedska
Jezikdanski
švedski
Bruto prihod2,100.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Po žanru je romantična drama, a temelji se na baladi švedskog autora Johana Lindstrema Saksona, koja je, pak, bila inspirisana stvarnim događajima koji su se dogodili 1889. godine. Protagonistkinja, čiji lik tumači Pija Degermark, je Elvira Madigan, danska cirkuska akrobatkinja u koju se zaljubi švedski konjički oficir Siksten Spare (koga glumi Tomi Bergren) i čija ljubavna veza završava tragedijom.

Motiv bekstva i nemoguće (lude) ljubavi je imponovao tadašnjoj mladoj antiestablišmentski raspoloženoj publici, pa je Elvira Madigan postigla uspeh ne samo u Švedskoj nego i u inostranstvu. Degermark i Bergren su zahvaljujući nastupu u filmu postali velike zvezde švedske kinematografije. Elvira Madigan je prikazana i na Kanskom festivalu gde je Degermark dobila nagradu za najbolju glumicu. Uspehu filma je doprinela i muzika, pre svega korištenje Mocartovog Klavirskog koncerta No. 21 u C-molu, čija je verzija postala veliki hit na top-listama, a sam koncert dobio nadimak "Koncert Elvire Madigan".

Iste godine je priča o Elviri Madigan postala predmetom istoimenog, ali daleko slabije poznatog filma snimljenog u susednoj Danskoj.

Kratak sadržaj

uredi

Elvira Madigan radi kao akrobatkinja i plesačica u malom, porodičnom cirkusu, i dok su na putovanju kroz Švedsku, upoznaje starijeg plemića i oficira Siksten Sparea. Zaljubljuju se jedno u drugo ali Spare je već nesrećno oženjen i ima dvoje dece. Odlučuju da je jedini izlaz iz dotadašnjih obaveza pobeći u drugu zemlju (izbor pada na Dansku) ali zbog nemogućnosti da pribave finansijska sredstva koja bi im omogućila preživljavanje, bivaju primorani da izvrše samoubistvo.

Uloge

uredi
Glumac Uloga
Pija Degermark Elvira Madigan
Tomi Bergren Siksten Spare
Lenart Malmer Kristofer
Kleo Jensen Kleo
Nina Vilderberg Kleova kćerka

Lokacije snimanja

uredi

Reference

uredi
  1. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15.

Spoljašnje veze

uredi